ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Само на 12 км от Пловдив Ути Бъчваров беше гост на интересен фестивал
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:46 / 04.10.2024Коментари (0)887
©
Лютеницата е една от традиционните български храни, без която не можем. Дали върху филия хляб или като гарнитура, тя остава любима за малки и големи. В това се убедиха всички гости на "Празника на лютеницата“, който се проведе в Бенковски. За тях специално екипът на шеф-готвача Ути Бъчваров свари 140 кг домашна лютеница по местна рецепта с продукти от производители от региона. За втора поредна година Община Марица с подкрепата на кмета Димитър Иванов, организира фестивал на вкусната разядка.

Още от обяд екипът на шеф-готвача Ути Бъчваров начело с Росен Митков започнаха да пекат червените чушки, да смилат доматите, да режат морковите, лука и останалите продукти, с които да направят вкусна лютеница за гостите на празника в Бенковски. След това продуктите бяха сложени в специалния тиган на Ути и близо три часа готвачите бъркаха непрестанно, за да изварят добре лютеницата.

Росен Митков разкри и как всеки може да си направи вкусна разядка: "Най-традиционната, най-българската, най-истинската е именно едросмляната лютеница с печени пиперки и белени домати. В някои краища на България добавят картофи, други – патладжан, трети – повече чесън, четвърти не слагат кимион, пети – повече захар. Голямото количество на моркови елиминира включването на захар, защото във всяка лютеница има от нея. Когато слагаме повече моркови, не добавяме захар. Ще видите каква естествена сладост ще има. Донесоха ми много хубави питки и погачи, на които ще намажем лютеница. Всички на празника ще я опитат. Моят колега Ути ще я опита и ще каже дали си я бива или не, дали е необходимо да сложим още малко пиперче, защото това е неговата любима подправка“. Росен Митков сподели, че тънкостта е в дозите, защото добрата лютеница трябва да стане леко мазна и сладка, и непрекъснато да се бърка, за да не загори.

Докато ароматът на лютеницата се носеше из Бенковски, в парка под дебелата сянка десетки деца бяха насядали по трева и рисуваха глинени съдове. От време на време питаха своите родители кога ще бъде готова лютеницата. Родителите обикаляха наредените сергии с домашен мед, сладка, различни видове зимнина и всякакви деликатеси от местни производители. Майстори и занаятчии на тъкани, съдове и ножове също показаха своите изделия.

Празникът бе открит с приветствие от кмета на Община Марица Димитър Иванов, който припомни, че първият празник на лютеницата в общината е проведен в родното му село Маноле.

"Тази година го провеждаме в Бенковски и ще продължим всяка година през есента да го организираме във всяко населено място в общината. Правенето на лютеница е традиция във всяко семейство. Затова решихме да я превърнем в есенен общински празник, за което благодаря на Гергана Титюкова и на Археологическия учебен център в Маноле, че ме подтикнаха да подкрепя тази идея. Радвам се, че сте доволни, защото виждам много приятели и усмихнати лица. Виждам доволство в очите ви. Създадохме традиция, съчетана с фолклора на нашите прекрасни самодейци от региона и от НЧ "Васил Левски“ в Бенковски. Тя е допълнена и с изделията на местните майстори и занаятчии, като се превръща в още по-голям празник с присъствието на моя приятел Ути Бъчваров. Благодаря му, че прие поканата да бъде отново гост в Община Марица“, заяви Димитър Иванов. Той припомни, че миналата година приготвената лютеница е назована на първата песен, изпълнена от самодейния състав - "Бяла Стана“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: