Сдружение „РНТС” обучава безработни как да развият собствен бизнес

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:18 / 19.11.2007
1582
Зимна градина може да бъде направена и на остъклен балкон, стига да знаете кои са най-подходящите растителни видове за температури от 0 до 5 градуса по Целзий. Такива са абелията, американският люляк, миризливата върба и зукумът, които искат много светлина, но издържат на студ, обяснява инж. Невена Чолакова. От месец май тази година тя се обучава по проекта на Пловдивското сдружение „Регионални научно-технически съюзи" за развитие на човешките ресурси и насърчаване на предприемачеството в региона. Убедена е, че след завършване на курса ще регистрира собствено дизайнерско бюро за външно и вътрешно озеленяване.

Бизнес проектът на инж. Чолакова е за създаване на 12 вида зимни градини, като подборът на растенията е направен на база използвано отопление и интензивност на светлината. Оказва се, че най-топлолюбиви са декоративният ананас, крутонът, мадагаскарският жасмин и фалшивата аралия, които виреят само от 18 до 22 градуса по Целзий. Стайната ела, ароматната акация, юката и калистемонът пък са подходящи за умерено студена зимна градина, където средната температура е от 5 до 13 градуса.

Проектът на инж. Чолакова за външно и вътрешно озеленяване е визуализиран в мултимедийна презентация. Изработването й на Power Point е заложено като допълнителна, но задължителна част от програмата на Сдружение „Регионални научно-технически съюзи". Целта е да обучим курсистите как да представят най-добре идеите си при стартиране на собствен бизнес, обясни инж. Розен Попов, изпълнителен директор на Сдружението. Презентациите на останалите участници в курса са за създаване на фирма за монтиране на соларни системи, на ателие за керамика и Арт-център, както и за ремонт на битови уреди.

Проектът „Център за бизнес старт" на Пловдивското сдружение „Регионални научно-технически съюзи" е по Програма ФАР за развитие на човешките ресурси и насърчаване на предприемачеството в региона. По него, до края на годината, ще бъдат обучени 30 безработни и заети лица, които искат да повишат квалификацията си или да сменят професията.

Програмата включва учебни модули по предприемачество, разработване на бизнес план, търговско и данъчно законодателство, фирмена регистрация, маркетингови проучвания и разкриване на пазарни ниши. Освен консултации, курсистите имат и неограничен достъп до компютърните зали с Интернет, както и до бизнес справочници и специализирана литература в библиотеката на Дома на науката и техниката в Пловдив. След успешно завършване на курса, те ще придобият квалификация по професията „Икономист-мениджър".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Капацитет: Печалната истина е, че софиянци бяха повече от пловдив...
В Пловдив откриха Международния технически панаир, нито един мини...
Епидемия! Жена бе блъсната от електрическа тротинетка в Пловдив!
България поема председателството на европейските пътни администра...
Вижте всички кандидати за депутати от Пловдив-град
Родители от Пловдив в безизходица заради безкрайните ремонти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).