Сеизмолог: До края на месеца земята ще се успокои

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:41 / 19.06.2024
4853
"Да ни пази Господ от големи земетресения! Въпреки че това е Божа работа. Никой не е застрахован. Да се надяваме, че нашите строители са градили правилно, а не са икономисали, както се прави в днешно време. Това споделя пред "България Днес" естрадната легенда Христо Кидиков, който е роден и израсъл под тепетата.

Коментарът му идва часове след труса от 4,3 по Рихтер, който разлюля Пловдив и Асеновград в понеделник вечерта. Вчера преди обяд се усети вторична серия от 2.8 по Рихтер в същия район.  

"Обадих се на моите най-близки хора. Всичко е наред с тях. Аз съм оптимист човек и се радвам, че животът е прекрасен. Затова съм изпял и моята песен "Хей, живот, здравей, здравей! Аз през теб ще мина с песен". Това ни остава, със страх нищо не става. Това, което е писано, не може да го променим", категоричен е певецът, който по това време на годината се намира в Еленския Балкан и се грижи за градина с плодове и зеленчуци. 

Кидика е късметлия по отношение на природните бедствия. Оказва се, че при по-големите земетръси, разлюлели страната ни през годините, певецът се намира на безопасно разстояние. По време на големите земетресения винаги съм бил на турнета в чужбина. Усетих едно в София преди години, децата още бяха малки. Беше вечерта, разлюля ни, пак от Вранча беше дошло", спомня си изпълнителят. 

Районът около Пловдив се характеризира със силна сеизмичност. Миналата година има два труса с малко над 4 по Рихтер - единият в началото на юни, другият през октомври. През последния месец земята в тази част на страната ни се разлюля няколко пъти, но трусовете не бяха усетени от хората, тъй като бяха под 3 по Рихтер. 

"Не е страшно, но зоната е чувствителна. Мисля, че няма да има нищо по-сериозно. Още 5-6 дни най-много ще има афтършок, но до края на месеца земята ще се успокои", категоричен е пред вестника сеизмологът проф. Рангел Гюров.


Виж коментарите (0)

Още по темата (15):
22.06.2024 Читател с любопитно наблюдение след земетресението в Пловдив
21.06.2024 Сеизмолог: Човечеството е безсилно срещу това природно бедствие
19.06.2024 Гласове след земетресението: Тресе често заради многото сондажи!
19.06.2024 Сеизмолог: Специално при земетресенията край Пловдив звукът е много характерен признак като предвестник
18.06.2024 Ново земетресение бе усетено в Пловдив!
18.06.2024 Сеизмолог: 17 вторични труса в Пловдивско
Още новини от Новини от Пловдив:
Младите родители, които дишат райски газ пред бебето си, са от Пл...
Загасиха пожара на Младежкия хълм в Пловдив
Пак има пожар на Младежкия хълм
Бунтът на малките аптеки в Пловдив
Уникални кадри от дрон на Бетонния мост, гледката е като от апока...
69-годишна жена се яви на изпит в МУ-Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).