ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Селски домакини влизат в кухните на пловдивски ресторанти! | ||||||
| ||||||
"В повечето ресторанти предлаганите "традиционни“ ястията са с рецептури от времето на "Балкантурист“, или пък са приготвени по свръхмодерни гурме или фенси рецепти. Не се предлага нищо автентично“, отбеляза Гергана Кабаиванова. Идеята й е през 2019 г., когато Пловдив е Европейска столица на културата, пловдивските ресторанти да организират повече тематични вечери, в които да се представят традиционни ястия. "И майсторът на тези храни да застане зад тях и да разкаже пред клиентите как се приготвят те“, допълни Десислава Димитрова, координатор на "Slow Food“ в България. Топ готвачите ще имат възможност да пазаруват директно от производителите местни продукти, отгледани по екологичен начин – куртовска капия, розов домат и попски фасул от с. Куртово Конаре, праскови от с. Храбрино, да доставят в ресторантите си местни специалитети като пиде, сладка от мента, зелени шишарки и млади орехчета от Раковски, колбаси като старец от Старо Железаре, лютеници от Куртово Конаре, фасул от село Смилян. "Идеята ни допада, собственикът на нашия ресторант много държи да готви с натурални и здравословни продукти, които си подбира лично. Държи много на приготвения на място хляб и наема жени, които да го научат да прави питки“, обясни Калоян Калинин, представител на ресторант край Пловдив. Досега четири пловдивски заведения са проявили интерес да поканят кулинарните майсторки в кухните си. Инициаторите на идеята смятат, че по този начин ресторантите повече ще доближат менютата си до често използваните маркетингови наименования като "Домашна храна“, "От кухнята на баба“, "Приготвено по стара рецепта“. "Когато големите фирми използват подобни фрази, те всъщност подвеждат потребителите, защото със сигурност тези храни не са произведени ръчно. А такива описания на храна карат хората да очакват продукти ръчна изработка, или направени от суровини, които не са минали преработка и не са третирани с консерванти“, изтъкна Гергана Кабаиванова. Можете да опитате вкусните домашни храни на майсторките от Пловдивско на 19 и 20 декември по време на Коледния фермерски пазар в клуб "Тотал Спорт“ в Пловдив. Събитието е в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Пловдив:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Обявиха официално колко е населението на България
15:39 / 27.11.2024
Златна 2025 година за пет зодии
14:55 / 27.11.2024
Слави Трифонов се завръща в bTV
12:59 / 27.11.2024
Синоптик: От 6 декември започва продължителен период на снеговалежи
14:11 / 28.11.2024
Няма да ни се размине, НИМХ потвърди официално прогнозата
10:35 / 27.11.2024
Тя се завърна
16:52 / 27.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета