Шефката на Стария град стана професор по стенопис

Автор: Диана Бикова
Коментари (2)
10:03 / 06.06.2024
2381
Директорът на ОИ "Старинен Пловдив" Елена Кантарева - Дечева успешно издържа конкурса за професор по стенопис в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив , предава Plovdiv24.bg.

За завоюването на поредното професионално предизвикателство тя сподели:

"Успешно издържан конкурс за професор по стенопис! Благодаря от сърце на научното жури за високата оценка! Проф. д-р Галина Лардева, проф. д-р Владимир Аврамов, проф. д-р Здравка Василева, проф. д-р Миглена Прашкова, доц. д-р Ива Досева, доц. д-р Стефка Попова, доц. д-р Русен Дойков".

Елена Кантарева - Дечева е завършила Националната художествена академия със специалност "Консервация и реставрация". От 1989 г. работи в областта на консервацията на антични мозайки като реставратор в НИПК (сега - НИНКН), а след товa в Археологически музей - Пловдив. През 1997 г. специализира консервация и реставрация на живопис в Центъра за художествена консервация в Уилямстаун, САЩ. От 2015 г. е проектант и ръководител на реставрацията на мозайките на Епископската базилика на Филипопол.

През април 2023 г. Кантарева спечели конкурса за директор на ОИ "Старинен Пловдив". Тя е художник-реставратор, доцент по иконопис и технология и техника на живописта в специалност "Църковна живопис" в АМТИИ. През 2022 г. защитава докторска дисертация на тема "Подови мозайки от Епископската базилика на Филипопол – технология и техника, състояние, проблеми, реставрация".

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Немски гражданин бере душа в болница в Пловдив
Меганаглец с грозно изпълнение пред дюнери в центъра на Пловдив
Мрежата скочи на шофьор, упрекнал и посъветвал каращите бавно
Пожарът на Младежкия хълм е овладян
Първи кадри и информация за естеството на пожара на Младежкия хъл...
"Диана Експрес", Братя Аргирови, Мими Иванова и Нелина очакват пл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).