Шефът на "Чистота": Драсканиците и свастиките в Пловдив не са изкуство!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
07:00 / 08.06.2012
3083
Във връзка със стартиралата акция на Plovdiv24.bg Да кажем: "Не" на свастиките и драсканиците, "украсили" хилядолетния Пловдив"!, попитахме шефа на фирма "Чистота" Иван Стоянов как на практика общината смята да се справи, доколкото може, с проблема с т.н. "стрийт арт" творби.

Отстранени са драсканиците по сградите на ул."Съборна", фасадата на Музикалната академия, стената на църквата "Св.Богородица", както и по обектите, попадащи в протежението на туристическия маршрут за Стария град, разказа Стоянов. 

"Абсолютно сте прави за това, че това са драсканици и свастики, а не изкуство и начин на изява. Не мога да разбера хората, които го правят", не стърпя възмущението си той и поясни, че служителите на почистващата фирма ще продължат обработването на т.н. графити с паростуйка или боядисване. Обмисля се и вариант за видеоконтрол на някои от подлезите в града точно с превантивна цел. 

Иван Стоянов със съжаление припомни факта, че съвсем наскоро екип на ОП "Чистота" изчисти графитите от фасадата на Централна поща, но в момента сградата пак е надраскана и предстои нейното почистване отново. 

Припомняме, че идеята на Plovdiv24.bg за акцията е да публикуваме колкото се може повече ваши снимки на графити, от които вие, нашите читатели, сте се възмутили. Надяваме се по този начин техните "художници" да се почустват поне малко засрамени от шаренията - къде закачлива, къде цинична, в която се оглеждаме постоянно.

Не беше много отдавна, когато за да те накарат да не драскаш по стените на сградите, по вратите на асансьорите и т.н. нашите родители казваха: "Имената на глупаците висят по стените". Сега, за съжаление, надписите, наричани безобидно графити, набират мълниеносна скорост и поддръжници. Дали т.н. графитомания е отдушник и средство за изява и социален протест на някои социални прослойки, или е открит вандализъм, едва ли ще се намери отговорът. Знае се обаче едно: обществото няма да се справи скоро с това явление.

Въпросът обаче не е в това. На всички е ясно, че нито общината, нито общинска охрана има толкова ресурс от служители, които да могат да се справят с проблема. Питаме се обаче не е ли време многобройните почитатели на това изкуство да се замислят за това къде и как го практикуват и дали по този начин не загрозяват красивия ни хилядолетен град.

Затова продължаваме да очакваме вашите снимки!


Виж коментарите (3)

Още по темата (78):
07.10.2024 Пловдивчани искат по-добро бъдеще за Сахат тепе
21.09.2024 Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стени и тепета
31.07.2024 След няколко материала на Plovdiv24.bg Общината най-накрая си взе поука
30.07.2024 Разруха на Сахат тепе. А иначе уж се гордеем с хълмовете на Пловдив
01.07.2024 Нова технология за почистване на грозните драсканици в Пловдив
18.02.2024 Почистването на Данов хълм - кауза пердута или защо битката е почти
загубена
Още новини от Новини от Пловдив:
ДПС-Ново начало подкрепи иновациите в сектор "Образование" на сем...
Над 30 свидетели са разпитани за инцидента със самолет край "Граф...
Вече има окончателно решение за доктора, убил Жоро Плъха в Пловди...
Прокуратурата в Пловдив разпитва експерти от Министерството на ку...
Асфалтират един от най-продължително ремонтираните булеварди, зат...
Пловдивски криминалисти задържаха двама в момент на наркосделка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).