ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Шофьор: Някои колеги си мислят, че на такива кръстовища са с предимство, но жестоко бъркат!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:38 / 14.09.2024Коментари (21)11385
© Plovdiv24.bg
Кой е с предимство в този случай? Това попита читател на Plovdiv24.bg чрез сигнала си, изпратен до медията ни:

"Здравейте. Редно е да се уточни въпросът един път за винаги кой е с предимство в кръстовищата с допълнителни светофари за десен завой, които са все повече в Пловдив.

Масово шофьорите, които са на зелен сигнал само за надясно от допълнителния светофар, си мислят,че са с предимство пред тези, които правят обратен завой също на зелен сигнал.

След допитване до органите на реда се оказа, че тези, които са на зелен сигнал на основните светофари и правят обратен завой, са с предимство пред тези на допълнителните светофари само за надясно.

Моля и вие да проверите и публикувате, за да не се случват тези ежедневни разправии и предпоставки за ПТП".

Очаквайте и официалния отговор на "Пътна полиция" Пловдив.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Така като ви чета коментарите изглежда се разбира от къде идват толкова катастрофи. В Пловдив май не трябва да има нито кръгови нито светофари за десни секции
на 15.09.2024 г.
0
 
 
Преди да си помислите, че при обратен завой сте с предимство, помислете дали въобще ви е разрешено да правите такъв завой в кръстовище. При светеща зелена стрелка на сфетоварната секция за наляво НЯМАТЕ право да правите обратен завой, а сте задължени да преминете САМО на ляво. Пътен знак номер Ж9 единствено указва местата където е разрешен обратен завой. И задължително правилото от крайна лява лента се влиза пак в крайна лява лента. Шофьорът трябва да прецени дали може да влезе пак в крайна лява лента. Ако не може, изчаква дяснозавиващите, които са си в правилната дясна лента. Не важи за джипове с шофьорки с руси коси! За тях има отделни правила в ЗДП. В такива ситуации, завиващите надясно спират, излизат от колата на безопасно разстояние и изчакват джипът да се отдалечи. След това се пали свещичка в най-близката черква. ;)
0
 
 
Най-лошото е, че на много кръстовища няма допълнителна секция със зелена стрелка, а светва основният светофар в зелено, нещо което не мисля, че съществува някъде в закона. И общината и кат разбира се нехайстват.
0
 
 
Чл.35. (4) от ЗДвП гласи: Завой надясно е позволен при червена светлина на светофара само при наличие на съответен пътен знак или светлинен сигнал, като водачът е длъжен да пропусне пешеходците, да не пречи на движението и да завие, когато се е уверил, че пътят е свободен за преминаване. Чл. 32. от ППЗДвП гласи: На светофар с три светещи полета, на нивото на светещото поле за зелена светлина с формата на кръг, от едната или от двете страни може да има допълнително светещо поле със зелена светлина с формата на стрелка. Включването на тази светлина означава, че водачите могат да продължат движението си само в указаната от стрелката посока при условие, че пропускат пътните превозни средства и пешеходците, които преминават през кръстовището. Този сигнал се подава само едновременно с включени червена и/или жълта светлина на светофара. От тези две законови разпоредби, смятам че става абсолютно ясно, че завиващите надясно, в тази ситуация, не са с предимство. Точно това е идеята на тази допълнителна светлина да подскаже на правещия десен завой, че при необходимост трябва да изчака. Коментирайте законово, а не морално, при евентуално ПТП, за изясняване на вина се използва Закона за движение по пътищата и правилника за прилагане на този закон!!!
+1
 
 
Ако има зелено на дясно,обратен завой не е разрешен!Сточна гара!Ако от Тримонциум имаш зелено към надлеза,а тези от гарата имат зелено на дясно,тогава чакат движещите се на право!Нещо,което не съм виждал,а и няма как!В Полша има малка табелка със синя стрелка на дясно.Та кой правилник са чели тези,дето си мислят,че обратен завой е с предимство-не знам!
0
 
 
Правещия обратен завой е с предимство, този на зелена дясна секция чака...само , че тук става точно обратното , поради невежество...говорим само кой е с предимство , а не колко са лентите , може ли едновременно да завиват и тн....
0
 
 
Само по тази снимка не може да се даде правилен отговор. Трябва да се каже, че много от шофьорите правят обратен завой, без да е разрешен, обикновено се бърка знака за разрешен завой наляво с разрешение и за обратен завой, който не е разрешен в кръстовищата, при които има зелена секция за завой на дясно!
+1
 
 
Стрелката надясно не дава предимство - вижте алинея 3, която ви казва, че може да минете, но след всички други: Чл. 15. от Наредбата за регулиране на ДП чрез светлинни сигнали: (1) На трисекционен пътен светофар със светещи полета с формата на кръг без стрелки може да се постави допълнителна секция със светещо поле със зелена светлина с формата на стрелка на черен фон, насочена надясно, вписана в кръг с диаметър 300 mm съгласно приложение № 5.(2) Допълнителната секция се поставя вдясно от трисекционния пътен светофар на нивото на светещото поле с формата на кръг, подаващо сигнали със зелена светлина.(3) Светлинният сигнал, подаден от допълнителната секция, разрешава на водачите на ППС да продължат движението си само в указаната от стрелката посока, при условие че пропуснат ППС и пешеходците, преминаващи през регулираното място.(4) Допълнителната секция може да подава сигнал със зелена светлина само с едновременно подаден сигнал с червена и/или жълта светлина от трисекционния пътен светофар, до който е поставена.
+2
 
 
Какво толкова го коментирате това излишно. Правещите десен завой просто трябва да си спазват правилото за най-краткия път. Тоест трябва да се включат в крайна дясна лента, не средна, не лява, най нядсна. А правещите обратен завой, съответно най лява. И проблема е решен, няма конфликтна ситуация, пътя е достатъчно широк за всички.
+3
 
 
По разпоредбите в закона, ясно е записано, че на кръстовището регулирани от светофарна уредба и позволен обратен завой, не се допуска конфликтен сектор за десен завой ! Преминаващият в сектора за свободен десен завой, няма как да предполага, кой поток ще върви заедно с него, дали обратния завой ецрсзрешен , още повече, пропускането на колите за обратен завой обезмисля зеления сектор!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Детско-юношески футбол
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: