Ще берете ли 8 000 нарциси за 50 паунда?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
09:30 / 07.01.2007
3287
Ситният дъждец не престава, а полетата с нарциси са обвити в ранна утринна мъгла Но Калина Николева е непоколебима и дори успява да се усмихне, коленичила дълбоко в калта. Така започва репортаж, поместен в "Дейли телеграф" за български сезонни работници във Великобритания.
22-годишната българка е в началото на първата седмица от общо 22, през които ще бере нарциси във фермата ,,Пендарвест", близо до Кеймбърн, Корнуол. Облечена добре с полувери, дъждобран, ботуши и вълнена шапка Николева е напълно защитена от неприятното време. Пръстите й са покрити с лепенки и има хирургически ръкавици за защита на ръцете. ,,Забавлявам се, но работата е тежка", каза тя. Начинът, по който изглежда, е доста различен от появата й на летище Хийтроу на 1 януари, когато бе облечена в модерна шарена блуза и панталон на райета. Тогава ,,Дейли телеграф" помести тази снимка на първа страница. Вчера тя и други източноевропейци, наети във фермата, станаха призори, за да берат първата реколта нарциси. Николева е работила в същата ферма миналата година. Съгласно схемата на Хоум офис за сезонни селскостопански работници, която позволява на фермерите да наемат работници от страни извън ЕС. Тя работи по същата програма и тази година. Всички кандидати извън ЕС трябва да са членове на тази схема, за да получат сезонна работа в британските ферми. Схемата все още е валидна за румънците и българите, тъй като страните от бившия Източен блок са обект на допълнителни ограничения за работа в сравнение с останалите граждани на ЕС. Николева, която говори оскъден английски, заяви, че й се плаща около 6 паунда за кашон с нарциси, като всеки кашон съдържа 100 букета от по 10 нарциса. За това тя очаква да получи около 50 паунда на ден - пет пъти повече отколкото печели като студентка у дома си. След като плати данъци, социално осигуряване и 40 паунда на седмица за караваната, където живее, тя се надява да се върне у дома си с около 3 000 паунда. ,,Това ще покрие разходите ми за обучението по бизнес администрация и купуването на малък Ситроен", каза Калина. Николева е от големия български град Пловдив. Баща й Николай, на 50 години, е електротехник, а майка й Елена, на 41, работи на бензиностанция. Калина има брат Петко, на 27, който е барман и сестра Елена, на 25, която е сервитьорка в казино. Приятелят на Николева - 22-годишният Румен Гунчев - също е студент и работи заедно с нея във фермата. ,,В свободните си дни обичам да си купувам дрехи и да се разхождам. Харесвам джинсите в Англия. Ние не ходим в пъбове, купонясваме в караваната", разказа Калина. Джеймс Дейвис, който е назначен от Хоум офис да отговаря за програмата, заяви, че източноевропейците са ,,много, много работливи". ,,Понякога могат да възникнат проблеми, защото те идват от различни култури и се получават езикови недоразумения.

Но те не се оплакват, независимо какво е времето. Те искат да спечелят с труд парите си и да започнат нов живот в техните страни", отбеляза Дейвис. Той допълни, че тъй като правителството не е увеличило разрешителните за работа, съществуват опасения, че няма да има достатъчно работници за прибиране на реколтата. На практика е невъзможно да се намерят местни хора за тази работа, подчерта Дейвис. Информацията е на "Монитор".

Виж коментарите (9)
Още новини от Новини от Пловдив:
Петима кандидати за омбудсман на Пловдив
КАТ - Пловдив спи, полицията в Пловдив и тя спи
Денят в Пловдив започна с инцидент
Стряскащи кадри от катастрофата в Пловдив, при която загина 34-го...
Млад мъж е загинал при жестоката катастрофа край Полиграфията
Пореден инцидент с усукана кола около стълб в Пловдив, говори се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).