ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ще берете ли 8 000 нарциси за 50 паунда?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:30 / 07.01.2007Коментари (9)3287
Ситният дъждец не престава, а полетата с нарциси са обвити в ранна утринна мъгла Но Калина Николева е непоколебима и дори успява да се усмихне, коленичила дълбоко в калта. Така започва репортаж, поместен в "Дейли телеграф" за български сезонни работници във Великобритания.
22-годишната българка е в началото на първата седмица от общо 22, през които ще бере нарциси във фермата ,,Пендарвест", близо до Кеймбърн, Корнуол. Облечена добре с полувери, дъждобран, ботуши и вълнена шапка Николева е напълно защитена от неприятното време. Пръстите й са покрити с лепенки и има хирургически ръкавици за защита на ръцете. ,,Забавлявам се, но работата е тежка", каза тя. Начинът, по който изглежда, е доста различен от появата й на летище Хийтроу на 1 януари, когато бе облечена в модерна шарена блуза и панталон на райета. Тогава ,,Дейли телеграф" помести тази снимка на първа страница. Вчера тя и други източноевропейци, наети във фермата, станаха призори, за да берат първата реколта нарциси. Николева е работила в същата ферма миналата година. Съгласно схемата на Хоум офис за сезонни селскостопански работници, която позволява на фермерите да наемат работници от страни извън ЕС. Тя работи по същата програма и тази година. Всички кандидати извън ЕС трябва да са членове на тази схема, за да получат сезонна работа в британските ферми. Схемата все още е валидна за румънците и българите, тъй като страните от бившия Източен блок са обект на допълнителни ограничения за работа в сравнение с останалите граждани на ЕС. Николева, която говори оскъден английски, заяви, че й се плаща около 6 паунда за кашон с нарциси, като всеки кашон съдържа 100 букета от по 10 нарциса. За това тя очаква да получи около 50 паунда на ден - пет пъти повече отколкото печели като студентка у дома си. След като плати данъци, социално осигуряване и 40 паунда на седмица за караваната, където живее, тя се надява да се върне у дома си с около 3 000 паунда. ,,Това ще покрие разходите ми за обучението по бизнес администрация и купуването на малък Ситроен", каза Калина. Николева е от големия български град Пловдив. Баща й Николай, на 50 години, е електротехник, а майка й Елена, на 41, работи на бензиностанция. Калина има брат Петко, на 27, който е барман и сестра Елена, на 25, която е сервитьорка в казино. Приятелят на Николева - 22-годишният Румен Гунчев - също е студент и работи заедно с нея във фермата. ,,В свободните си дни обичам да си купувам дрехи и да се разхождам. Харесвам джинсите в Англия. Ние не ходим в пъбове, купонясваме в караваната", разказа Калина. Джеймс Дейвис, който е назначен от Хоум офис да отговаря за програмата, заяви, че източноевропейците са ,,много, много работливи". ,,Понякога могат да възникнат проблеми, защото те идват от различни култури и се получават езикови недоразумения.

Но те не се оплакват, независимо какво е времето. Те искат да спечелят с труд парите си и да започнат нов живот в техните страни", отбеляза Дейвис. Той допълни, че тъй като правителството не е увеличило разрешителните за работа, съществуват опасения, че няма да има достатъчно работници за прибиране на реколтата. На практика е невъзможно да се намерят местни хора за тази работа, подчерта Дейвис. Информацията е на "Монитор".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Българин
на 11.01.2007 г.
0
 
 
ПЛОВДИВЧАНИН само не разбрах къде в БГ може да се изкарва около 15 лв на ЧАС ( мисля че толкова излизат почти 6 лири ) ??? Докогато ни управляват мафиоти които сами си избираме ( поради липса на други ) няма да видим такова нещо като добро заплащане в БГ Ако направиш една проста аритметика ще установиш че минималното заплащане тук гравитира около 1 лв на час - така че направи си сам изводите и се замисли малко
А
на 09.01.2007 г.
0
 
 
Ако си беше стояла в България и работила на полето щеше да получава по 10,15 лв. на ден,а приятелят й в някоя строителна фирма най-много 35лв какъв стандарт да гоним.Като сме гладни в България (200 лв месечна заплата, а едни обувки най-малко 50лв).
ПЛОВДИВЧАНИН
на 07.01.2007 г.
0
 
 
ако си беше стояла в България и работи по същия начин както там може би и повече щеше да заработи ,но Българската психология е странно нещо у нас никой не иска да работи тежка физическа и нискоквалифицирана работа ,а като отидат в чужбина са готови и кенефи да мият.Ако тези същите хора работеха така и у нас отдавна стандартът ни на живот щеше да е като в Великобритания и Европа,но повечето предпочитат да вършат там всякаква работа за жълти стотинки (5.85 лири е минималното заплащане на час в Великобритания) да спят като кучета в каравани или по парковете, а като се приберат в България да разказват кави велики дела са извършили. РАБОТЕТЕ И В БЪЛГАРИЯ ТАКА СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ САМО ТАКА ЩЕ НАСТИГНЕМ ПО СТАНДАРТ ЕВРОПА.
Aнонимен
на 07.01.2007 г.
Aнонимен
на 07.01.2007 г.
0
 
 
..и кретените се появиха във форума)))
Aнонимен
на 07.01.2007 г.
Aнонимен
на 07.01.2007 г.
Aнонимен
на 07.01.2007 г.
0
 
 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!ТУКА ИМА РАБОТА ЗА ЦЕЛИЯ КИТАЙСКИ НАРОД ЩЕ ХОДЯТ ДА МИ ПРОСТИТУИРАТ НА ТЪПИТЕ ДЕБИЛИ ОТ ОСТРОВА!ТУКА НАШИТЕ СЕЛСКИ МОМЧЕТА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХ СА ПРАЯТ НА ГОЛЕМИ КАПУТИ-Т.Е ПСЕВДОХУЛИГАНИ..
Aнонимен
на 07.01.2007 г.
0
 
 
Ще им берем лайната на тия ли? Мятам се на трактора и им разоравам цялата нива селски педерасти само на нарциси ще ми станат.....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лига Европа 2024/2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: