Ще има субсидии за "НАТУРА 2000"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:30 / 25.01.2007
1279
Собствениците на земи, които попадат в "НАТУРА 2000" ще получават субсидии по няколко пера. Това стана ясно на информационната среща, организирана от МОСВ, която се проведе в Международен панаир в Пловдив. В нея се включиха зам.-министрите Йордан Дардов и Чавдар Георгиев, експерти от дирекциите „Национална служба за защита на природата”, кметове, областни управители и т.н.

Горските и земеделските стопани могат да получават компенсации от Оперативна програма "Околна среда и води", от Националната програма за развитие на селските раойни, от Националната програма за рибарство и аквакултури, от програма "Лайф +". Преди това те трябва да посочат на ортофотокарта своите земи в Регионалните служби по земеделие и гори.
На срещата зам.-министрите разясниха подробно екомрежата. Тя е изградена въз основа на строго научни критерии, поставени от ЕК. Основава се върху Директивата за птиците и върху Директивата за хабитатите. МОСВ бе възложило на Българското дружество за защита на птиците и на Федерация "Зелени Балкани" да идентифицират потенциално защитените зони. Очаква се на заседание на Министрески съвет окончателно да бъде приет списъкът със защитените зони. Засега са обособени 112 защитени зони за птиците и 196 за хабитатите. Има вероятност броят им да нарасне.

Със сигурност в екомрежата няма да има населени места, урбанизирани територии и промишлени зони. Върху тези защитените зони ще има режими, като целта им е да се опазят световнозащитени видове. Все още и режимите обаче не са ясни. Едно е ясно- собствеността на земите няма да се променя.

На срещата бе повдигнат и въпросът за протестите в Банско и Разлог. Зам.- министър Дардов обясни на хората, че намеренията им да строят писти там не могат да се реализират не заради "НАТУРА 2000", а заради Плана за управление на Национален парк "Пирин".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Петима кандидати за омбудсман на Пловдив
КАТ - Пловдив спи, полицията в Пловдив и тя спи
Денят в Пловдив започна с инцидент
Стряскащи кадри от катастрофата в Пловдив, при която загина 34-го...
Млад мъж е загинал при жестоката катастрофа край Полиграфията
Пореден инцидент с усукана кола около стълб в Пловдив, говори се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).