ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ще развалят ли договора за паркинга пред "Пълмед"?
Автор: Диана Бикова 21:55 / 15.07.2024Коментари (4)5945
Прекратяването на договора между община Пловдив и "Булфарма" ООД за 10-годишния наем на общинския терен пред болница "Пълмед" ще бъде обсъждано на предстоящата сесия на пловдивския общински съвет. Договорът за наем е сключен след провеждане на незаконосъобразна процедура, изтъква като аргумент в предложението си кметицата на район "Западен" Тони Стойчева, предава Plovdiv24.bg.

В мотивите за искането се посочва, че договорът е подписан след тръжна процедура, ограничаваща броя на участниците. Едно от условията към кандидатите е било да са единствено и само лечебни заведения за болнична помощ по смисъла на Закона за лечебните заведения или търговски дружества,  притежаващи капитала на лечебно заведение за болнична помощ, осъществяващи дейност на територията на община Пловдив.

По този начин незаконосъобразно е бил ограничен кръгът на лицата, които могат да участват в търга, като е въведена административна пречка за участие на лица, които не са лечебни заведения за болнична помощ по смисъла на Закона за лечебните заведения или търговски дружества, притежаващи капитала на лечебно заведение за болнична помощ, осъществяващи дейност на територията на Община Пловдив. 

"Стесняването на субектите, имащи право да участват в търга, представлява форма на ограничаване и въвеждане на тежести при административното регулиране и административния контрол, надвишаващи обществено оправданите граници по смисъла на чл. 1, ал. 2 ЗОАРАКСД. Последната разпоредба регламентира, че целта на закона е да улесни и насърчи извършването на стопанска дейност, като ограничи до обществено оправдани граници административното регулиране и административния контрол, осъществявани върху нея от държавни органи и от органите на местното самоуправление.

По този начин се въвеждат тежести, които не са необходими за постигане на законовите цели, тъй като съгласно решението на Общински съвет - Пловдив целта на отдаването под наем е да се създаде паркинг, а не обект за медицински и здравни дейности, грижи или услуги, нито пък имотът има предназначение за обществено обслужване в областта на здравеопазването, което да обосновава стесняването на кръга на участниците в търга до определените с решението субекти.

На следващо място, решението в частта на т. 2.2 е в противоречие и с чл. 19, ал. 1 от Конституцията на Република България, съгласно който икономиката на България се основава на свободната стопанска инициатива, като ал. 2 на същия член регламентира, че законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотреби с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя. Критерият по т. 2.2 е субективен и е ограничил потенциалните кандидати, включително дружества с предмет на дейност стопанисване на публични паркинги.

Невъзможността на значителен брой участници да подадат оферти, които да бъдат разгледани от компетентния колективен орган, съответно да предложат същата услуга на конкурентна цена, като краен ефект е опорочило процедурата" - пише в мотивната част на предложението.

Друго ограничаващо условие за участие в търга е бил депозитът за участие, определен в размер на 50 000 лв., който е без аналог за други такива търгове с предмет общинско имущество и начална наемна цена малко над 2000 лв. (за справка: търгът за паркинг до КАТ с начална цена 2280 лв. е обявен с депозит в размер на 3 месечни наема или 6840 лв.).

Изложеното недвусмислено сочи, че процедурата, предшестваща сключването на договора за наем, изначално е била опорочена, поради което изобщо не е следвало да бъде сключван договор. Въпреки това договорът за наем е бил сключен именно с "Булфарма" ООД, която е съдружник в УМБАЛ "Пълмед" ООД.

Кметицата, която е юрист по образование, посочва също, че предоставянето на имот - публична общинска собственост, за паркинг на частна болница по никакъв начин не съответства на обществения интерес и на нуждите на гражданите, живущи в района около имота. Договорът за наем е в нарушение на чл. 11 от ЗОС и чл. 5, ал. 1 от Наредба на Общински съвет - Пловдив за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество (НРПУРОИ), съгласно които имоти и вещи - общинска собственост, се управляват в интерес на населението на общината.

Договорът за наем е нищожен поради липса на индивидуализиране на имота. Накърняват се добрите нрави, въпреки че споразумението е сключено при формалното наличие на законови условия, тъй като с него не се цели да бъдат задоволени интересите на гражданите, живущи в непосредствена близост и около имота, а обслужването на интереси на частни лица, а именно "Булфарма" ООД.

Изтъква се, че няма данни за проведено допитване до населението в квартала относно изграждането на въпросния паркинг и разрешаване проблемите с паркирането в района. При вземане на решенията на Общински съвет - Пловдив, респ. преди сключване на договора за наем, по никакъв начин не е взета под внимание подписката от 147 живущи в непосредствена близост от имота против изграждането на частен паркинг върху част от имот - публична общинска собственост. 

При проверка в Агенцията по геодезия, картография и кадастър е установено, че предназначението на имота е за първостепенна улица, а не за паркинг. Изтъква се също:

"Чрез сключването на договора за наем се цели заобикаляне на закона и по-конкретно разпоредбата на чл. 8, ал. 2, изр. последно от Закона за общинска собственост, съгласно която с договор за наем не може да се възлагат строителство и/или услуги по смисъла на Закона за концесиите и на Закона за обществените поръчки, когато прогнозната стойност на приходите на наемателя за срока на договора е по-висока от европейския праг по смисъла на Закона за концесиите.

Към момента на сключване на договора за наем - 06.11.2023 г., не е бил изграден "временен открит паркинг“ по смисъла на чл. 55 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), но въпреки това в договора за наем е посочено, че имотът ще се използва "за паркинг“.

Съгласно публично оповестената информация в регистрите на уебсайта на "Устройство на територията“ при Община Пловдив за ПИ с идентификатор 56784.510.9506 е било издадено Разрешение за строеж № 72/19.03.2024 г. за временен открит паркинг с възложител Община Пловдив. След направена справка от Район "Западен“ - Община Пловдив е установено, че фактическият възложител е не Община Пловдив, а "Булфарма" ООД.

Понастоящем строителната площадка в имота е открита и се извършват изкопни дейности по възлагане от "Булфарма" ООД. Следователно, изначално не е съществувало основание за сключване на договора поради начина на трайно ползване на имота, с оглед на което е недопустимо с последващи действия на страните - а именно извършване на СМР с цел привеждането на имота в състояние за използването му като паркинг, да се санира изначалната нищожност на договора" - се изтъква още в мотивите.

Припомня се, че до края на 2024 г. предстои да приключи разширението на ул. "Царевец“. Тя ще има 2 пътни платна с по 2 ленти за движение във всяка посока, което от своя страна ще доведе до увеличаване на трафика от и към бул. "Пещерско шосе“, който с настоящите си габарити е изчерпал възможностите си да поеме увеличения трафик от превозни средства. От кръстовището на ул. "Царевец“ до бул. "Копривщица“ е напълно възможно проектирането на предвиденото по ОУП и ПУП разширение на бул. "Пещерско шосе“, като паркингът, който в момента се изгражда, би препятствал и би затруднил осъществяването на разширението на булеварда.

В предложението се казва още, че договорът за наем се прекратява едностранно от наемодателя с едномесечно предизвестие поради възникване на належаща общинска нужда. С проекто решението се иска провеждане на обществено обсъждане относно ползването на имота. 

Припомняме, че живущи в района на болница "Пълмед" проведоха няколко протеста срещу изграждането на частен паркинг и поискаха на терена да се направи общински такъв. Кметицата Тони Стойчева ги подкрепи, в резултат на което от здравното заведение й обявиха открита война, разпънаха билборд с нейното лице и сложиха в устата й думите: "Аз съм против паркинг за болните". 

"Не, аз не съм против паркинг за болните, а против начина, по който се изгражда този паркинг. Болницата има паркинг и съм ги питала защо не направят на неговото място многоетажен паркинг, за да може спокойно и персонал, и пациенти да оставят автомобилите си, а те ми казаха, че там ще правят нов болничен корпус. В същото време ситуацията с паркирането на живущите в квартала е критична" - коментира още тогава Стойчева.

Изграждането на частния паркинг продължава и в момента и е в напреднала фаза, както се вижда и от снимките в галерията ни.


Още по темата: общо новини по темата: 21
13.09.2024 »
06.09.2024 »
22.07.2024 »
18.07.2024 »
05.07.2024 »
29.06.2024 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+5
 
 
Умът не е нещо, което се експлоатира често в общината, но алчността е. "Парица е царица!" Тя диктува договорите, които ползват лични интереси вместо обществени.
+6
 
 
Кой умник дава под наем терен за 10 години? Терен който е предназначен за бъдещото разширение на Пещерско шосе. Това значи ли, че следващите 10 години няма да го разширят?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Издирват майка на две деца от София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: