Ще учат държавни служители на френски

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:21 / 19.01.2006
898
През следващите четири години близо 2 000 служители от администрацията на местно, регионално и централно ниво ще придобиват и развиват своите езикови умения по френски език, който е втори работен език в Европейския съюз и един от официалните езици в международните институции.

Това определя подписаният на 18 януари 2006 г., в Пловдив Меморандум относно въвеждането на многогодишна програма за обучение по френски език на служители на българската държавна администрация. Партньори по тази инициатива са Министерството на държавната администрация и административната реформа, Международната организация за франкофония, Република Франция, Великото херцогство Люксембург и Френската общност в Белгия.

Програмата на обучението следва Общата европейска езикова рамка, като включва и изучаване на специализирана терминология. В курсовете приоритетно ще бъдат включени служители, чиято работа е свързана с европейската проблематика и за които владеенето на френски език е важно за ежедневните им задължения. Очакваният резултат е в края на обучението участниците да могат да използват френския свободно като работен език, заяви представителят на френската общност в Белгия -Даниел Сотио.

Обученията се финансират по програмата на Международната организация за франкофонията “Многогодишен план за френския език в Европейския съюз”. Организацията на езиковите курсове ще бъде координирана от Института по публична администрация и европейска интеграция, Френския институт и Генералното представителство на Алианс Франсез. Министерство на държавната администрация ще поеме част от разноските за учебни материали и ще осигури залите за обучение съобщи министър Николай Василев и допълни, че всяка година министерството ще предлага на Международната организация за франкофонията Национален план за обучение, в който са определени институциите, броят и длъжностите на служителите за предстоящите курсове, желаното крайно ниво в усвояването на езика, броят на учебните часове и разпределението на разходите.

Интересът към обучението е много силен – до момента служителите, заявили желание да се включат в курсовете по френски език, са близо 1 600. Затова ще бъдат подбирани мотивирани служители, а програмата на курсовете ще бъде изключително интензивна – общо 384 часа обучение ще бъдат разпределени в 12 учебни часа седмично, като половината от тях ще се провеждат в почивните дни, коментира Катрин Сюар – директор на Центъра за култура и сътрудничество „Френски институт”. Предвижда се за една година да бъдат преминати 8 нива на владеене на френски език. В края на всяко ниво ще се полага изпит и ще бъде издаван сертификат за постигнатото знание.

В изпълнение на ангажиментите по Меморандума министър Василев и посланика на Република Франция у нас Н. Пр. Ив Сен-Жур подписаха и годишно споразумение, с което се определят условията за провеждане на курсовете през тази година. С това споразумение се организира обучението по френски език на близо 500 служители от държавната администрация през 2006г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Резултати от класирането за прием в детските заведения в Пловдив
Чудовищна се оказа схемата, по която са действали диригентът и ав...
Красимир Асенов е класиран на първо място за омбудсман на Пловдив...
Разбраха се: Общините Пловдив и "Марица" решиха за транспорта на ...
Съдът в Пловдив пусна срещу 50 000 лева арестувания диригент
Лекарка от Пловдив обясни защо преяждаме и качваме килограми, пос...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).