ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ще учат държавни служители на френски
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:21 / 19.01.2006Коментари (0)898
През следващите четири години близо 2 000 служители от администрацията на местно, регионално и централно ниво ще придобиват и развиват своите езикови умения по френски език, който е втори работен език в Европейския съюз и един от официалните езици в международните институции.

Това определя подписаният на 18 януари 2006 г., в Пловдив Меморандум относно въвеждането на многогодишна програма за обучение по френски език на служители на българската държавна администрация. Партньори по тази инициатива са Министерството на държавната администрация и административната реформа, Международната организация за франкофония, Република Франция, Великото херцогство Люксембург и Френската общност в Белгия.

Програмата на обучението следва Общата европейска езикова рамка, като включва и изучаване на специализирана терминология. В курсовете приоритетно ще бъдат включени служители, чиято работа е свързана с европейската проблематика и за които владеенето на френски език е важно за ежедневните им задължения. Очакваният резултат е в края на обучението участниците да могат да използват френския свободно като работен език, заяви представителят на френската общност в Белгия -Даниел Сотио.

Обученията се финансират по програмата на Международната организация за франкофонията “Многогодишен план за френския език в Европейския съюз”. Организацията на езиковите курсове ще бъде координирана от Института по публична администрация и европейска интеграция, Френския институт и Генералното представителство на Алианс Франсез. Министерство на държавната администрация ще поеме част от разноските за учебни материали и ще осигури залите за обучение съобщи министър Николай Василев и допълни, че всяка година министерството ще предлага на Международната организация за франкофонията Национален план за обучение, в който са определени институциите, броят и длъжностите на служителите за предстоящите курсове, желаното крайно ниво в усвояването на езика, броят на учебните часове и разпределението на разходите.

Интересът към обучението е много силен – до момента служителите, заявили желание да се включат в курсовете по френски език, са близо 1 600. Затова ще бъдат подбирани мотивирани служители, а програмата на курсовете ще бъде изключително интензивна – общо 384 часа обучение ще бъдат разпределени в 12 учебни часа седмично, като половината от тях ще се провеждат в почивните дни, коментира Катрин Сюар – директор на Центъра за култура и сътрудничество „Френски институт”. Предвижда се за една година да бъдат преминати 8 нива на владеене на френски език. В края на всяко ниво ще се полага изпит и ще бъде издаван сертификат за постигнатото знание.

В изпълнение на ангажиментите по Меморандума министър Василев и посланика на Република Франция у нас Н. Пр. Ив Сен-Жур подписаха и годишно споразумение, с което се определят условията за провеждане на курсовете през тази година. С това споразумение се организира обучението по френски език на близо 500 служители от държавната администрация през 2006г.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Първа лига, сезон 2024/2025
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: