Щъркелите се завърнаха в храма "Свети Илия" в "Източен"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:27 / 09.04.2009
1068
Щъркеловата двойка, която от години гнезди на купола православния храм "Свети Илия" в квартал "Столипиново", се завърна и тази пролет. Птичето семейство се настани в новото гнездо в двора на църквата. Миналата година по инициатива на кмета на район "Източен" Иван Тотев и заместник-кмета Петър Петров започна ремонт на храма. Заради подмяната на купола и за да запази гнездото, в църковния двор бе монтиран специален стълб. Районната администрация организира зрелищна акция, в която се включиха орнитолози, еколози и пожарникари. Спасяването на щъркеловото гнездо бе извършено с помощта на специализиран автомобил с 30-метрова стълба.

Щъркелите обаче не приеха новия си дом и останаха в старото си гнездо на купола. Това стана причина ремонтът на храма "Свети Илия" да бъде отложен за есента след заминаването на птиците. Въпреки забавянето, обновения православен храм вече е факт. С дарителски средства бе подменен куполът на храма и бе монтиран нов кръст.

Сега единствената в "Източен" православна църква блести в злато и се радва на щъркелите. Завръщането на птичето семейство в момента е най-обсъжданата тема в квартала. От 60 години в тази църква живеят щъркели, радваме се, че традицията продължава, споделят гражданите.

Когато положиш усилия, винаги има резултат, заяви от своя страна Иван Тотев. Завръщането на щъркелите е добър знак, допълни той.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хотелиерите в Пловдив доволно потриват ръце
Кметът Димитров повежда листата на ГЕРБ в Пловдив рамо до рамо с ...
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).