Синдикалист: 80-годишни карат линейки, млади лекари взимат по 2500 лева

Автор: Цвети Тончева
Коментари (4)
08:39 / 06.06.2024
5980
Синдикатът на спешните медици към КТ "Подкрепа" и ръководството на ЦСМП - Пловдив се срещнаха вчера, за да обсъдят как да бъдат увеличени заплатите на работещите в спешната помощ. Това се налага във връзка с отпуснати от Министерството на здравеопазването допълнителни средства за преодоляване на диспропорциите във възнагражденията на персонала в ЦСМП -Пловдив. 

При влизане на срещата синдикалистите все още не знаеха колко точно са отпуснатите средства, но бяха сигурни, че парите пак няма да достигат и твърде възможно е съсловията само да се скарат, докато се обсъжда въпросът. Това заяви за Plovdiv24.bg председателят на синдиката на спешните медици Георги Батакчиев.

"1400 лева взима в момента един шофьор на линейна, за млад лекар в Спешна помощ парите са около 2500 лева. Има постоянно текучество на кадри, парите не достигат, условията на труд са лоши, тези хора биват псувани, подложени са постоянно на вербална агресия. Ето защо лекарите бягат, напускат, а шофьорите на линейки - също. Хората не искат да работят за тези пари и при такива условия, принудени са да полагат и извънреден труд на второ и трето място, за да допълнят заплатите си", посочи Георги Батакчиев. 

Според него първо трябва да се започне с промяна в категорията труд. Работата е стресова, а не се брои за първа категория.

"Има ранна смъртност, след като вземат пенсия, шофьорите на линейки умират. Не може мъж на 65 години да кара линейка, освен това има и тежка физическа работа - да свалят пациенти. Те не са мотивирани по никакъв начин да работят това", добави още Батакчиев.

Председателят на Синдикат Подкрепа в Пловдив Атанас Кръстев обясни, че системата на Спешна помощ като цяло е недофинансирана. Все още шофьорите получават купони от по 2 лева на ден, по стара наредба, от преди 20 години, които са така наречената "подкрепяща закуска". Това трябва да се изчисти, тази наредба не е адекватна за новата ситуация в страната. Трябва да се търсят средства за нова техника, която да е модерна и адекватна, за да отговаря на всички изисквания за спасяване на човешки животи.  

"Трябва да се мисли държавнически, трябва да има планиране. Не може 81-годишен човек да кара линейка в Стара Загора, главата му се върти, но няма кой да го смени. това е стресова и отговорна работа. 

Трябват вещи хора в управлението, които са доказани специалисти, които са работили в системата, за да напряват стратеригия и политика за обезпечатавне на Спешната помощ", каза още веднъж Георги Батакчиев.

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Немски гражданин бере душа в болница в Пловдив
Меганаглец с грозно изпълнение пред дюнери в центъра на Пловдив
Мрежата скочи на шофьор, упрекнал и посъветвал каращите бавно
Пожарът на Младежкия хълм е овладян
Първи кадри и информация за естеството на пожара на Младежкия хъл...
"Диана Експрес", Братя Аргирови, Мими Иванова и Нелина очакват пл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).