Синьо лято или политическа зима?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
06:35 / 30.11.2010
4405
Този фундаментален въпрос стои пред "Синята коалиция". Изборите през 2011-та са последният атестат за политически претенции на бившите реформатори. Това е и единственият шанс пред СДС и ДСБ да докажат, че те са автентичното дясно.

Много мразени, малко обичани, сините са в люта битка с ГЕРБ и Атака да докажат, че поне Пловдив не случайно 17 години е бил синя крепост, а не "17 мига от пролетта".

И докато в ДСБ привидно всичко е спокойно, роенето приключи - отстраняването на Васил Паница - два мандата депутат и всички инакомислещи и реанимацията на бившия кмет - пролетарски поет и народен трибун Спас Гърневски, то в СДС този процес продължава.

Последните вътрешно-партийни избори в СДС-Пловдив, бяха поредното противопоставяне. От една страна привържениците на бившия президент Петър Стоянов, в лицето на видния хотелиер и ресторантьор Тони Симидчиева и единствен понастоящем общински съветник и от друга - Петър Попов, изпълнителен директор на Пловдивинвест.

Двубоят започна, но не завърши с избора на председател на СДС в града ни. Първо, защото още на началния тур двамата кандидати бяха с равни гласове, а после на втория преднината беше символична - само 30 гласа за миноритарния собственик на фирмата за строителен надзор. И второ - в ръководството на градската централа има паритет - сподвижници на Иван Костов, Петър Стоянов и Мартин Димитров.

Затова и задачата на инженер Попов е изключително трудна - да докаже, че съвместното явяване на синята коалиция не е брак по сметка, тъй като е публична тайна, че Пловдивинвест е собственост на партийни функционери от ДСБ и СДС, а последният шанс на сините да спечелят изгубеното доверие. Какво е наследството - непрекъсната война, смяна на председатели, изгубен кмет и районни кметове, класически предателства.

Предния председател Николай Караиванов вече е "независим" общински съветник в коалиция с управляващите и директорски пост в онкодиспансера. Ако Петър Попов иска да докаже, че е балансьор, то задължително трябва да обедини враждуващите лагери в СДС, отритнатите и доказани политици. Хора с утвърдено име в обществото и свои фенове. Последните мажоритарни избори в Пловдив за кмет и съветници показаха, че независимият кандидат за кмет Венцислав Каймаканов да събере близо 7000 гласа, без подкрепата на разочаровани и разколебани сини симпатизанти. Резултат повече от сумарната подкрепа за СДС и ДСБ.

С трима общински съветници в момента СДС не може да има никакви претенции за бъдещо управление в Пловдив. Ето защо изборите догодина са жизнено важни за оцеляването на тези два политически субекта - СДС и ДСБ. Ясно е, че в България има нужда от автентично дясно, но спорът кое е то още не е приключил - вътре в синьото пространство и на политическата сцена. Пътят за обединение минава през СДС. Ще успее ли двадесетгодишната партия да раздели партията с другите съоснователи - ССД, ДП, БДФ, радикали, републиканци, земеделци и да ги убеди какво са в момента - управляващи или опозиция? Тук СДС губи позиции - на централно ниво синята коалиция е разделена. СДС не участва в коалицията на малцинството, за разлика от ДСБ. Иван Костов има трима действащи министри - четвъртият Св.Ломева бе освободена от новия министър на образованието.

Недоволството сред сините е голямо - основен мотив срещу Мартин Димитров. Без банка кадри, каква професионална заявка за управление? И как партньорът и опозиционер Иван Костов едновременно управлява и критикува ГЕРБ?

Пред сините стои още една дилема - общата кандидатура за кмет и президент. Слуховете в кулоарите витаят около Спас Гърневски и народния избраник Димо Гяуров. Бившият градоначалник не е глупак. Шансовете му за втори мандат са нулеви. Времената са други, а и как ще обясни на дясно настроените пловдивчани как така се "прегръща" и преподава в Европейския колеж заедно с Жан Виденов.

По-интересна е персоната на варненската чайка. Но защо не, след като за броени дни от сержант се превръщаш в генерал и шеф на НРС! "Шерше ла фам!", биха възкликнали французите.

Но пловдивчани трудно биха преглътнали още една подигравка. За пръв път в историята си пловдивските демократи нямат свой представител в парламента. Кой тогава ще си спомни, че Пловдив бе и трябва да бъде духовната столица на България. каква е гаранцията, че ще има своя опера, театър и духовен живот?

Синьо лято или политическа зима? Късометражен филм или сериал? Предстояща премиера - 2011-та година. Ще има ли продължение, зависи в голяма степен от изборите в Пловдив.


Виж коментарите (5)

Още по темата (764):
08.10.2012 ГЕРБ отваря нова страница в Калофер
08.10.2012 Румен Стоянов спечели частичните местни избори за кмет на Калофер
03.10.2012 Искра Радева: Подкрепете Лалка Драгоева за кмет на Калофер
28.09.2012 Безплатни медицински прегледи в Калофер
27.09.2012 Безплатни медицински прегледи в Калофер
20.09.2012 Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Калофер Лалка Драгоева се срещна с пенсионери
Още новини от Новини от Пловдив:
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"
Битката на Денис срещу коварното заболяване продължава, даряват о...
Пловдив се включва в "Общата молитва за мир"
Днес затварят за движение булевард в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).