ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Синьо лято или политическа зима?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 06:35 / 30.11.2010Коментари (5)4405
© Plovdiv24.bg
Този фундаментален въпрос стои пред "Синята коалиция". Изборите през 2011-та са последният атестат за политически претенции на бившите реформатори. Това е и единственият шанс пред СДС и ДСБ да докажат, че те са автентичното дясно.

Много мразени, малко обичани, сините са в люта битка с ГЕРБ и Атака да докажат, че поне Пловдив не случайно 17 години е бил синя крепост, а не "17 мига от пролетта".

И докато в ДСБ привидно всичко е спокойно, роенето приключи - отстраняването на Васил Паница - два мандата депутат и всички инакомислещи и реанимацията на бившия кмет - пролетарски поет и народен трибун Спас Гърневски, то в СДС този процес продължава.

Последните вътрешно-партийни избори в СДС-Пловдив, бяха поредното противопоставяне. От една страна привържениците на бившия президент Петър Стоянов, в лицето на видния хотелиер и ресторантьор Тони Симидчиева и единствен понастоящем общински съветник и от друга - Петър Попов, изпълнителен директор на Пловдивинвест.

Двубоят започна, но не завърши с избора на председател на СДС в града ни. Първо, защото още на началния тур двамата кандидати бяха с равни гласове, а после на втория преднината беше символична - само 30 гласа за миноритарния собственик на фирмата за строителен надзор. И второ - в ръководството на градската централа има паритет - сподвижници на Иван Костов, Петър Стоянов и Мартин Димитров.

Затова и задачата на инженер Попов е изключително трудна - да докаже, че съвместното явяване на синята коалиция не е брак по сметка, тъй като е публична тайна, че Пловдивинвест е собственост на партийни функционери от ДСБ и СДС, а последният шанс на сините да спечелят изгубеното доверие. Какво е наследството - непрекъсната война, смяна на председатели, изгубен кмет и районни кметове, класически предателства.

Предния председател Николай Караиванов вече е "независим" общински съветник в коалиция с управляващите и директорски пост в онкодиспансера. Ако Петър Попов иска да докаже, че е балансьор, то задължително трябва да обедини враждуващите лагери в СДС, отритнатите и доказани политици. Хора с утвърдено име в обществото и свои фенове. Последните мажоритарни избори в Пловдив за кмет и съветници показаха, че независимият кандидат за кмет Венцислав Каймаканов да събере близо 7000 гласа, без подкрепата на разочаровани и разколебани сини симпатизанти. Резултат повече от сумарната подкрепа за СДС и ДСБ.

С трима общински съветници в момента СДС не може да има никакви претенции за бъдещо управление в Пловдив. Ето защо изборите догодина са жизнено важни за оцеляването на тези два политически субекта - СДС и ДСБ. Ясно е, че в България има нужда от автентично дясно, но спорът кое е то още не е приключил - вътре в синьото пространство и на политическата сцена. Пътят за обединение минава през СДС. Ще успее ли двадесетгодишната партия да раздели партията с другите съоснователи - ССД, ДП, БДФ, радикали, републиканци, земеделци и да ги убеди какво са в момента - управляващи или опозиция? Тук СДС губи позиции - на централно ниво синята коалиция е разделена. СДС не участва в коалицията на малцинството, за разлика от ДСБ. Иван Костов има трима действащи министри - четвъртият Св.Ломева бе освободена от новия министър на образованието.

Недоволството сред сините е голямо - основен мотив срещу Мартин Димитров. Без банка кадри, каква професионална заявка за управление? И как партньорът и опозиционер Иван Костов едновременно управлява и критикува ГЕРБ?

Пред сините стои още една дилема - общата кандидатура за кмет и президент. Слуховете в кулоарите витаят около Спас Гърневски и народния избраник Димо Гяуров. Бившият градоначалник не е глупак. Шансовете му за втори мандат са нулеви. Времената са други, а и как ще обясни на дясно настроените пловдивчани как така се "прегръща" и преподава в Европейския колеж заедно с Жан Виденов.

По-интересна е персоната на варненската чайка. Но защо не, след като за броени дни от сержант се превръщаш в генерал и шеф на НРС! "Шерше ла фам!", биха възкликнали французите.

Но пловдивчани трудно биха преглътнали още една подигравка. За пръв път в историята си пловдивските демократи нямат свой представител в парламента. Кой тогава ще си спомни, че Пловдив бе и трябва да бъде духовната столица на България. каква е гаранцията, че ще има своя опера, театър и духовен живот?

Синьо лято или политическа зима? Късометражен филм или сериал? Предстояща премиера - 2011-та година. Ще има ли продължение, зависи в голяма степен от изборите в Пловдив.



Още по темата: общо новини по темата: 764
08.10.2012 »
08.10.2012 »
03.10.2012 »
28.09.2012 »
27.09.2012 »
20.09.2012 »
предишна страница [ 1/128 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Много ми е болно да го призная, ама Бог да го прости СДС и неговите производни. Те изпълниха, къде добре, къде не толкова, своята мисия в Прехода и редно е да си спомняме за тях с добро. Останалото е една голяма агония и за тях и за избирателите.
0
 
 
Проблема им е, че в момента нямат обединяваща и силна фигура, която да подкрепят заедно на изборите - нямат лидер. Тези двамата не стават, а времето на страшния съд наближава със страшна сила.
на 30.11.2010 г.
+4
 
 
Каква страшна картинка пролетарски поет и партиен секретар И искаме някаква промяна
+3
 
 
Мулажи и камуфлажи - никой не иска нищо да променя. С течение на времето се доказа истината, че всяка от партиите стана образ и подобие на БКП. С желязната партийна дисциплина на столетницата и с диктаторските методи на едни и същи политически лидери муцуни. Докога?
0
 
 
Това е интересен въпрос.Отговора му нека е урок за ГЕРБ по темата -Какво се случва с политическата кариера , когато участието в управлението наподобява TV играта "Сделка или не"?!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Новак Джокович идва в България
Правят чисто нова улица в Пловдив до меката на шопинга
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: