ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Славчо Атанасов: Приемам да съм малък кмет, но ще оправя малките улици
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:00 / 26.03.2009Коментари (0)3395
© Plovdiv24.bg
Започват реалните преговори за 30-милионния заем между общината и Европейската банка за възстановяване и развитие, средствата от който ще бъдат използвани за реконструкция на малките пловдивски улици, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Решението бе одобрено от общинските съветници, 35 от които участваха в гласуването. Представителите на опозицията в лицето на ГЕРБ и СДС напуснаха залата, като там остана единствено председателят на групата съветници от ГЕРБ Дани Каназирева, за да демонстрира и обясни отрицателен вот.

34 бяха "за" и един - Каназирева - "против". "Това решение е израз на грабителската политика на новото управляващо мнозинство ВМРО-БСП-Атака, защото до момента са загубили над 50 милиона лева и компенсира това с приватизации, продажби и заеми", обясни тя.

Много дълъг и нервен беше дебатът около заема. Мина се през предложения за оттегляне, за референдум, за допълнение, преди да се стигне до гласуването. Всъщност с приетото днес решение се даде мандат на кмета за започване на преговори по същество. Даниела Йотова от ГЕРБ обаче обяви цялата процедура за сбъркана, защото едва след като се е произнесъл общинския съвет по изготвен за целта проект по финансовите рамки, може да бъде търсена финансова институция. Едва след референдум Сузана Николова би се съгласила на такъв заем, ако гражданите го подкрепят. Трябвало според нея да се тегли кредит, но не за ремонт на междублокови пространства, а за инвестиции в многоетажни паркинги и други съоръжения, от които общината да получава приходи, които да бъдат използвани за решаването на по-дребните проблеми. "Добра идея, но не й е сега времето. Отчетете първия заем, да видим какво е направено за големите улици, пък тогава да мислим за малките", настоя Павлина Кацарова.

"Опозицията търси черна котка в тъмна стая, а такава няма. Чрез избора на Европейската банка за кредитор никой не може да обвини мен и моя екип в лобиране. Има ли госпожа Сузана Николова пари за танк? Защото аз нямам пари за танк, а след 5 години, докато се точат всички предлагани тук процедури, по пловдивските улички и с танк няма да може да се мине", коментира кметът пред репортер на Plovdiv24.bg. Според него въпросът е спешен и не търпи отлагане.

"Малък кмет - занимава се с малките улици", язвително отбеляза лидерът на ГЕРБ Иван Тотев в кулоарите на местния парламент. "По-добре Тотев да си гледа проблемите в "Източен", отколкото да коментира работата на началника си", отговори задочно Атанасов. "Той не ми е шеф, не ми е подписвал трудов договор, подписвал съм клетвен лист, защото не съм назначаван, а съм избиран от хората", продължи задочния спор Тотев.

Много доводи "за" и "против" рамките на бъдещите преговори бяха изнесени по време на дебата и извън него позициите бяха непримирими, защото управляващите и опозицията на Пловдив имат коренно различна визия за неговото развитие. Славчо Атанасов е на мнение, че, като кмет, той носи политическата отговорност заедно с подкрепящите го общински съветници за решението. Многото подробности около лихви, такси, срокове, подробно описани в гласуваното мандатно писмо, бяха фон на политическата дискусия.

Междувременно процедурата по възлагане на обществена поръчка за изготвяне на проекта за реконструкция е обявена, като за нея ще бъдат използвани гласуваните по предложение на ГЕРБ 250 хиляди лева. На 7 април ще бъде обявен спечелилият поръчката и проектът ще бъде изготвен до 2 месеца след това, съобщи шефът на капиталовото строителство Тошо Пашов. Тогава ще стане ясна финансовата рамка на предстоящите работи. Още от сега консултантите на ЕБВР ще се включат във всички етапи на изпълнението на проекта до неговото приключване. По всичко е ясно, че след взетото днес решение, малките пловдивски улици, чието трагично състояние абсолютно никой не оспорва, ще бъдат приведени в приличен вид с пари от заема.


(с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 91
29.08.2011 »
11.02.2011 »
10.02.2011 »
23.10.2010 »
10.08.2010 »
19.07.2010 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да (1251) 50%
Не (1078) 43%
Не мога да преценя (169) 7%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: