Славчо Атанасов: За първи път от 20 години има толкова сериозна намеса от правителство за влияние върху изборите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
08:51 / 07.11.2011
3927
"Това за мен са осмите поред избори. Но за първи път на избори има толкова сериозна пряка намеса от страна на правителство и институции за влияние върху изборния процес. Какво означава това - да се продават гласове в самия център на Пловдив, на няколко минути път от съответното полицейско управление, да се извива дори опашка, да има свидетели, които са потвърдили за купуването на гласове в полицията и в продължение на 4 часа да не се намери съдия, пред когото да бъдат снети показанията на свидетелите?". 

С този въпрос кметът на Пловдив в изминалия мандат Славчо Атанасов започна пресконференцията в София, която даде съвместно с колегите си Найден Зеленогорски и Дора Янкова. Тримата бяха категорични, че трябва да се сложи край на подобен контролиран вот, при който са използвани всякакви средства, включително купуване на гласове, замяна на бюлетини, натиск и заплахи. Ако не спрем това сега - устоите на демокрацията са сериозно застрашени, заявиха Славчо Атанасов, Найден Зеленогорски и Дора Янкова. 

"Не признавам изборни резултати, които са постигнати чрез престъпни средства като купуването на гласове, категоричен бе Славчо Атанасов. Въпреки това той призна, че излиза горд от тези избори - защото предишните през 2007 г., той е спечелил с подкрепата на 56 000 души. Сега - е подкрепен от много повече - за него на балотажа в Пловдив гласуваха 68 533-ма пловдивчани. "С помощта на цялата държавна машина, която бе хвърлена срещу нас, с мощна медийна подкрепа, с подкрепата и на най-голямата партия ГЕРБ, с масовото купуване на гласове - те успяха да спечелят с по-малко от един процент преднина пред мен", заяви кандидатът на ВМРО-НИЕ за втори кметски мандат. 

"Подкрепям колегата Зеленогорски и заедно с него казвам: По-добре честна загуба, отколкото престъпна победа", добави Атанасов. Той не скри, че е имало настроения за масови протести от страна на негови симпатизанти. "Аз обаче призовах хората да запазят спокойствие. Втора Белица няма да допусна - не можем да разделим пловдивчани - 70 хил. души от едната страна с мен, 70 хил. от другата с Тотев. Но призовавам съдът да си свърши работата. Надявам се да реагира на нашите жалби в Пловдив и Плевен толкова скоростно, колкото реагира на жалбата на ГЕРБ срещу Хазан Азис в Кърджали", каза Славчо Атанасов. Той бе категоричен, че няма да се предаде пред това, което се случва в България и в Пловдив и ще продължи борбата, но предупреди, че както е тръгнало - страната върви към диктатура от латиноамерикански тип. 

Славчо Атанасов и Найден Зеленогорски потвърдиха, че са внесли искове в съда за касиране на изборите и са поискали отваряне на чувалите и ръчно броене. Дора Янкова, която категорично застана до двамата си колеги, заяви, че ще мисли за възможността за касиране до утре, когато изтича срока. И тримата не сме от кметовете, които искат власт н а всяка цена - други са тези, не пропусна да отбележи Янкова.

Виж коментарите (11)

Още по темата (764):
08.10.2012 ГЕРБ отваря нова страница в Калофер
08.10.2012 Румен Стоянов спечели частичните местни избори за кмет на Калофер
03.10.2012 Искра Радева: Подкрепете Лалка Драгоева за кмет на Калофер
28.09.2012 Безплатни медицински прегледи в Калофер
27.09.2012 Безплатни медицински прегледи в Калофер
20.09.2012 Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Калофер Лалка Драгоева се срещна с пенсионери
Още новини от Новини от Пловдив:
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"
Битката на Денис срещу коварното заболяване продължава, даряват о...
Пловдив се включва в "Общата молитва за мир"
Днес затварят за движение булевард в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).