След изследване: Трима пловдивчани заразени с хепатит В, а четвърти - с хепатит С

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:02 / 09.08.2013
1956
Трима пловдивчани са заразени с хепатит В, а четвърти - с хепатит С. Това показват данните от националната кампания за борба с хепатита на сдружение "Хепасист", което провежда безплатни скринингови изследвания. В Пловдив тестове за наличие на антитела срещу вируса на двете разновидности на заболяването са си направили 60 граждани.

Безплатни изследвания за хепатит В и С са проведени освен в Пловдив, също и в София, Стара Загора, Благоевград, Бургас и Варна.

В рамките на кампанията през последните 2 месеца са изследвани 1086 души. С положителен резултат са 14 - за хепатит В и 10 - за хепатит С. Най-много са заболелите в Кърджали - от 110 изследвани, шестима са заразени. Установено е, че 5% от населението има различни форми на хепатит, а 2.5% от българите са заразени с хепатит В и С.
Данните от тестовете не се различават от минали години. Според информация от СЗО резултатите са под статистическите за България.

При наличие на заболяването, отчетено от бързите тестове от мобилни кабинети, се прави прецизно лабораторно изследване. Като рискови групи медиците определят активно работещите на възраст 25-45 годишни. Препоръчително е да се обхванат в изследването живеещите в кв. Столипиново и в Шекер махала, за които е обичайно да живеят в лоши битови условия.

Хепатит В е изолиран възрастово. За родените след 1991 година ваксинацията е задължителна.

Източник: ПОТВ

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Нагъл, по-нагъл - джип в "Капана"
Искаме 2 млн. лв. от държавата за един от стадионите на Пловдив
Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стен...
Спират движението на част от пловдивски булевард
Побългариха една от новоремонтираните улици в Пловдив
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).