ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Сметището в Цалапица е заплаха за питейната вода на Пловдив, настояват експерти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:16 / 30.09.2004Коментари (0)1394
©
Въпреки категоричността, с която и ВиК, и РИОС в Пловдив опровергаха информацията, че пловдивчани пият замърсена заради сметището в Цалапица вода, екперти и организации алармират обществеността за напълно реална опасност.
Има замърсяване на подпочвените води до сметището на Цалапица, твърди Христо Минков от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, клон Пловдив, съобщава в-к "Марица".
Замърсяването е в непосредствена близост до помпена станция 2, откъдето Пловдив черпи вода за питейни нужди. Има тревога за замърсяване на подпочвените води, смята Минков. Замърсяването е прогресиращо, доказват изследванията от кладенци. Христо Минков представи данните от измерванията на фирма “Водоканалинженеринг АД”, направени през пролетта и лятото на сметището в Цалапица. Фирмата е наета от община Пловдив да прави екологичен мониторинг на сметището четири пъти годишно. Общата минерализация през пролетта е била 447,2 мг/л, само три месеца по-късно тя вече е 516, 1 мг/л. Най-опасно е замърсяването от амонии и нитрити, алармира Минков. То не трябва да се допуска в подпочвените води според Българския държавен стандарт.
Замърсяването с нитрити през март е 4,5 мг/л, а през юни стойността му достига е 5 мг/л.. Тенденцията към увеличаване на замърсяването се отчита във всички контролни кладенци. Данните са стряскащи, смята Минков. Подпочвените води нямат самоочистващ ефект.
През 92 година общината e сключила договор с немска фирма за изграждането на нови и много скъпи котловани, в които да бъдат преместени депонираните отпадъци, припомня Христо Минков. 3 години по-късно обаче договорът е прекратен и се сключва друг, този път с българска фирма. 70 процента от котлованите в сметището са стари и необезопасени. Еколозите твърдят, че при натрупването на отпадъците в критични количества има опасност изолационният материал на дъното на котлованите да се разкъса и да замърси подпочвените води .Стойностите на тежките метали вече са десетки пъти завишени, алармира Минков. Трябва незабавно да се изследва замърсеността на подпочвените слоеве от първия до 40-ия метър, тъй като кладенците се намират на 80-90 м дълбочина, но водата се взима от 40-ия метър нататък. Сега питейната вода е чиста, но при земетресение например е напълно възможно замърсените води да се влеят в река Марица. Подземния поток през Цалапица се насочва право към една от помпените станции , която е само на 4 км от сметището . 80 % от водата в Пловдив се черпи от Марица. От ВиК твърдят, че досегашните проби са отлични. Според еколозите обаче есенните дъждове ще усложнят обстановката, защото ще увеличат притока на вода, която ще се просмуква през сметището и ще се влива в реката.
За чистотата на подпочвените слоеве в района на река Марица трябва да следи независима експертна комисия, смята заместник-председателят на ВМРО-БНД Бойко Ватев, цитиран от телевизия Евроком. Независимата експертна комисия ще има за задача да изследва почвата най-вече в района на сметището в Цалапица, където се изхвърлят отпадъците на Пловдив. Сметището край село Цалапица представлява реална заплаха за питейната вода на пловдивчани, категоричен е той.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Антикорупционната комисия разследва схема за рекорден заем от ББР
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: