Собственик на голямо предприятие до Пловдив: По магазините оризът, произведен в България, е не повече от 10 процента

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:24 / 15.07.2024
92517
За увеличаване на субсидиите за отглеждане на ориз настояват фермери от района на Пловдив. В момента помощите са като на всички, които се занимават със зърнопроизводство. Хората, които отглеждат ориз, имат притеснения и за това дали количествата вода за напояване ще бъдат достатъчни, предава БНТ

Председателят на Българската оризова асоциация Георги Видолов отглежда 20 000 дка ориз край Съединение. И се нуждае от много вода за продукцията си:

"Тази вода, само налична в язовирите, няма да е достатъчна, защото за да стигне тази вода до крайните точки на ползване по пътя има големи загуби, има нерегламентирано ползване и като цяло трябва да имаме доста по-големи обеми, за да е гарантирана водата за напояване."

"За всеки декар ориз те плащат около 76 до 80 лева на година, в зависимост какъв вид вода ползват. Разходите за напояване на ориза е най-значителен в сравнение с разходите за торове, за препарати, за горива", каза Георги Видолов. 

За компенсация оризопроизводителите у нас настояват за по-сериозна помощ от държавата.

"Например в Гърция получават десетократно по-големи субсидии за производството на ориз, в Румъния получават петкратно по-високи", каза още  Видолов

В резултат на всичко това българският ориз е значително по-скъп от вносния и остава дефицитен за родния пазар.

"В България се продава над 70 процента ориз, внесен от Азия, основно от Виетнам, Камбоджа, Мианмар... Ориз, произведен в България на нашите магазини, на нашите пазари, е не повече от 10 процента", поясни още Видолов.

И ако у нас ползваме ориз от Азия, българският намира добра реализация в цяла Европа.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Министър Карадимов в Пловдив: По никакъв начин не се намесваме в ...
Полковник стана генерал и пое командването на авиобазата в Крумов...
Камион и автомобил се натресоха един в друг на пловдивски булевар...
Възможно ли е таксиджия да обърне делото "Дебора"?
Официално: Бетонният мост в Пловдив има ново име
Отвориха бул. "Кукленско шосе"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).