ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Собственик на голямо предприятие край Пловдив: Най-големият проблем не само на България, но и в световен мащаб, е липсата на вода
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:33 / 28.08.2024Коментари (4)33236
©
Около 20% от оризищата в страната са останали това лято без доставка на вода от "Напоителни системи“, тъй като площите им са трудни за напояване и по предварителна оценка водата няма да стигне до тях.  

В края на поливния сезон състоянието е критично и водата се подава в много намалени количества. И през тази година цената на водата се запазва много висока. Това стана ясно от думите на Георги Видолов, председател на Българската оризова асоциация за специализираният сайт Агри.БГ. 

Георги Видолов е собственик на фирмата, която е най-големият производител на ориз в страната. Cитуирана e в град Съединение.

"През миналата година бяха предвидени 16 млн. лева за компенсации на всички земеделски производители, които напояват, но са раздадени доста по-малко – около 6-7 млн. лева. През тази година може би няма да се раздадат и толкова. Другите пари се пренасочват на някъде. Реално това, което ни се обещаваше не се изпълнява и състоянието на сектора не е добро“, смята Видолов. 

Той е напомни, че проблемите с водния ресурс са много големи и стават все по-дълбоки и все по-нерешими, затова трябва да има политика по отношение на водата.

"Трябва да има планиране и оптимално управление, за да бъдат задоволени повече интереси, да се разпредели по-справедливо водата, да достигне до повече точки и да няма кризи като сегашната, която продължава вече два-три месеца и догодина вероятно ще бъде още по-голяма“, каза още оризопроизводителят. 

"Трябва да обърнем внимание на ресурсите, за които няма перспектива за увеличаване на обема им. Трябва да се правят икономии, да се планира използването на ресурса водата – както питейната, така и за напояване. Да се насочат към него повече инвестиции, внимание и кадри, отколкото всички останали. Това е най-големият проблем не само на България, но и в световен мащаб. Всичко това си заслужава да бъде в едно министерство и да има последователност и логика в управлението“, убеден е Видолов. 

Министерство на водата трябва да се създаде с цел да се оптимизира управлението на водата.

"Сега водата е разпръсната в министерства, които имат различни интереси и всеки дърпа към себе си, така че другите да не могат да планират и не успяват да си вършат работата. Цялата тази дейност да бъде в една административна единица“, казва ръководителят на оризовата асоциация.

"Проблем е, че водата е разделена като ресурс и управление в няколко министерства, и това води до загуби на водни обеми. За мен темата водата е приоритетна, всичко останало може някак си се наваксва, да се внесе храна, да се внесе гориво или енергия, но вода – няма начин. 

Върху около 85 000 дка е заложен ориз тази година. При някои стопани се очакват добиви над 800 кг от дка, докато при други резултатите ще бъдат по-скромни – около 400 кг от дка.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Най-големия проблем са простите началници!
+1
 
 
Отново чорбаджия, който чака наготово, и ако може безплатно. Цялото пловдивско поле е било дъно на море, вода бол. Който не го мързи и копне на 4-5 метра, ще попадне на вода. Аман от леняи скъперници.
0
 
 
Не съм видял в Гърция да липсва вода. Там се полива от сутрин до вечер и всичко е зелено, обаче хората имат правилно управление на ресурсите. В Турция има липса на вода само около и в Инстанбул (20млн. град), другаде нямат проблем.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: