Собственик на голямо предприятие край Пловдив: Най-големият проблем не само на България, но и в световен мащаб, е липсата на вода

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
11:33 / 28.08.2024
33261
Около 20% от оризищата в страната са останали това лято без доставка на вода от "Напоителни системи“, тъй като площите им са трудни за напояване и по предварителна оценка водата няма да стигне до тях.  

В края на поливния сезон състоянието е критично и водата се подава в много намалени количества. И през тази година цената на водата се запазва много висока. Това стана ясно от думите на Георги Видолов, председател на Българската оризова асоциация за специализираният сайт Агри.БГ. 

Георги Видолов е собственик на фирмата, която е най-големият производител на ориз в страната. Cитуирана e в град Съединение.

"През миналата година бяха предвидени 16 млн. лева за компенсации на всички земеделски производители, които напояват, но са раздадени доста по-малко – около 6-7 млн. лева. През тази година може би няма да се раздадат и толкова. Другите пари се пренасочват на някъде. Реално това, което ни се обещаваше не се изпълнява и състоянието на сектора не е добро“, смята Видолов. 

Той е напомни, че проблемите с водния ресурс са много големи и стават все по-дълбоки и все по-нерешими, затова трябва да има политика по отношение на водата.

"Трябва да има планиране и оптимално управление, за да бъдат задоволени повече интереси, да се разпредели по-справедливо водата, да достигне до повече точки и да няма кризи като сегашната, която продължава вече два-три месеца и догодина вероятно ще бъде още по-голяма“, каза още оризопроизводителят. 

"Трябва да обърнем внимание на ресурсите, за които няма перспектива за увеличаване на обема им. Трябва да се правят икономии, да се планира използването на ресурса водата – както питейната, така и за напояване. Да се насочат към него повече инвестиции, внимание и кадри, отколкото всички останали. Това е най-големият проблем не само на България, но и в световен мащаб. Всичко това си заслужава да бъде в едно министерство и да има последователност и логика в управлението“, убеден е Видолов. 

Министерство на водата трябва да се създаде с цел да се оптимизира управлението на водата.

"Сега водата е разпръсната в министерства, които имат различни интереси и всеки дърпа към себе си, така че другите да не могат да планират и не успяват да си вършат работата. Цялата тази дейност да бъде в една административна единица“, казва ръководителят на оризовата асоциация.

"Проблем е, че водата е разделена като ресурс и управление в няколко министерства, и това води до загуби на водни обеми. За мен темата водата е приоритетна, всичко останало може някак си се наваксва, да се внесе храна, да се внесе гориво или енергия, но вода – няма начин. 

Върху около 85 000 дка е заложен ориз тази година. При някои стопани се очакват добиви над 800 кг от дка, докато при други резултатите ще бъдат по-скромни – около 400 кг от дка.

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пълна мистерия в пловдивско село, издирват тайнствена жена
Пловдив се включва в глобално събитие, обединяващо хора от цял св...
Деца намериха портфейл в парк "Белите брези", издирва се собствен...
Шофьорка, убила дете на пешеходна пътека в Пловдив: Признавам се ...
Служителите на Областна администрация Пловдив слязоха от автомоби...
Момиче краде капачки от автомобил, камера засне всичко


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).