ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Собственик на ресторант в Пловдив: Няма как с 500 лева да издържаш семейство | ||||||
| ||||||
"Искаме да изразим съпричастност към всичко, което се случва около нас, но трябва да отбележим, че от 9 месеца сме със затихващи функции. Не отворим ли най-скоро, бизнесът ще бъде много сериозно ощетен“, коментира пред репортер на Plovdiv24.bg Марин Владиков от "Сдружението на българските заведения“. От бранша се чувстват дискриминирани спрямо работещите ресторанти в хотелите, магазините и редица други обекти. Не смятат, че разковничето в борбата с COVID-19 е в затварянето на заведенията, а спазването на мерките и дисциплината. От сдружението отбелязват, че персоналът масово е в неплатен отпуск и има сериозно забавяне при очакваните помощи по 24 лева на ден. От бранша биха работили при спазването на мерките отпреди последното затваряне – 50% капацитет, отстояние 1.5 метра и 23:30 като вечерен час. "Ако трябва да стоим затворени, нека да се помогне адекватно на хората, за да могат да просъществуват през тези месеци. Как се плаща наем на заведение, което не работи? Няма как човек с 500 лева да издържа семейството си, дома си и т.н. Затова колегите често се отказват от занаята и търсят хляба си другаде. Това е професия като всяка друга, която не бива да се омаловажава – особено сега“, каза Владиков. Той е и собственик на ресторант "Кухнята на Рая“, но не крие, че в кухнята е останал да готви почти сам. Бизнесът му е на режим "доставки“, в който участва предимно негов съдружник. В заведението се опитват да дават и работа на други, но признават, че балансът е труден.
Plovdiv24.bg потърси коментар и от други представители на бранша в града ни. По принцип януари и февруари са по-тежки месеци за бранша, а отварянето и затварянето на заведение не е лесен процес. Само за първоначално зареждане е необходима солидна сума пари, а при принудително спиране трябва да се реши какво ще се прави с хранителните стоки. Собственикът на култовия White Bar на суперцентъра на Пловдив Борис Николов е раздал на нуждаещи се останали в заведението храни и не смята да отваря на 1 февруари. "По-добре да се излезе на протест и да искаме от държавата адекватни и бързи мерки. Хората ни не са получили една стотинка, много е неприятно, има хора със семейства, с деца" - коментира за Plovdiv24.bg Николов. Ресторантьорството е свързано с много придружаващи бизнеси, сред които доставчици на продукти и други консумативи. Засега не може да се каже собствениците на колко от тези съпътстващи икономически дейности завинаги ще приключат работа. |
Още по темата: | общо новини по темата: 17085 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/2848 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:Всички | Само на регистрирани | Моите | На приятели
Показва коментари на botevist19121987
Ок булевардите изчистени това се признава някой пешеходни зони имат пътеки за хората, но имам един много голям въпрос кога ще почнат да си събират натрупаният сняг от снегорините нали знаете, че при тези градуси всичко става на лед ??????2
на 21.01.2021 г.
+5
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Пловдив:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Синоптик: До минус 19 градуса този уикенд, ще натрупа сняг
13:04 / 21.11.2024
Предупредиха лошо собственика на лъскав черен "Мерцедес" в Пловдив
14:24 / 20.11.2024
Алекс Раева: Преживяхме много мъка с теб последните години
20:22 / 19.11.2024
Елитът на България се събра в НДК, Марта Вачкова с нов кавалер
08:35 / 21.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета