Специалист от Пловдив отговори могат ли диабетиците да консумират шоколад и в какви количества

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:09 / 07.07.2024
3619
Могат ли диабетиците да консумират шоколад и в какви количества? Потърсихме отговор от началника на Отделението по Ендокринология в "УМБАЛ-Пловдив“ д-р Станимира Станчева-Василева в Световния ден на шоколада – 7 юли.

"Пациентите с ендокринни заболявания - наднормено тегло, затлъстяване, диабет, хипотиреоидизъм, метаболитен синдром и др. също могат да го консумират и така да разнообразяват диетичния си режим, заяви тя. - Важно е да знаят, че при "пристъп за сладко“ здравословния и правилният избор е черният натурален шоколад с над 70 % съдържание на какао.“ То и неговите сурови нерафинирани зърна са лечебно чудо. Богато е + на полифеноли, антиоксиданти, теобромин, микроелементи, витамини. Затова шоколадът съдържа много различни активни съединения, които могат да предизвикат позитивни ефекти в организма.

Съставките му допринасят за здравината на капилярите, стимулират сърдечната дейност и кръвообращението, увеличават физическата издръжливост, побеждават умората и лошото настроение, подобряват функцията на нервната система и когнитивната дейност, понижават нивата на лошия холестерол, имат противовъзпалителни и противокашлящи свойства, елиминират свободните радикали. Съдържащото се в него какаово масло спомага за доброто състояние на кожата чрез своите хидратиращи, омекотяващи и изглаждащи кожата свойства.

Основните видове шоколад са:

-тъмен шоколад /натурален, черен/, към който спадат сладък черен шоколад с горчиво-сладък вкус /съдържа поне 35 % какао/ и неподсладен черен шоколад - горчив шоколад за пиене/ чиста какаова маса/;

-млечен шоколад - с добавено кондензирано мляко / поне 12 % мляко и над 25 % какаова маса/;

-бял шоколад - не съдържа какаова маса, а само какаово масло, с най-много захар/.

Известни са и други видове - с добавени ядки, със сушени плодове, с бисквити, кремов пълнеж, ликьор или уиски, веган шоколад, биошоколад и др.

От медицинска и диетична гледна точка най-полезен за здравето е натуралният шоколад с висок процент какао. За съжаление позитивните ефекти за здравето не се повишават с по-голямо количество приет шоколад, отбеляза д-р Станчева. Тя припомни, че той все пак е висококалорична храна и може да доведе до значителен пик в нивата на кръвната захар, поради което трябва да се внимава с консумираното количество. Препоръчваната оптимална дневна доза черен шоколад, според специалистите по хранене, при балансиран хранителен режим 

е 1 до 3 малки квадратчета от стандартен размер шоколад.

За повече информация и консултации пациентите могат да търсят екипа на Ендокринология на тел. 032-906-187.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това е подигравка!
Почерня от полиция, униформени не пускат хората до близкия магази...
Костадин Димитров и Георги Георгиев: Да бъдем близо до хората е и...
Меганаглец бе хванат в крачка в Пловдив, на ход е полицията
Кючука показа как се прави!
Ученици спретнаха голяма изненада за учителите си в пловдивско уч...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).