ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Специалист от Пловдив отговори могат ли диабетиците да консумират шоколад и в какви количества
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:09 / 07.07.2024Коментари (0)3860
©
Могат ли диабетиците да консумират шоколад и в какви количества? Потърсихме отговор от началника на Отделението по Ендокринология в "УМБАЛ-Пловдив“ д-р Станимира Станчева-Василева в Световния ден на шоколада – 7 юли.

"Пациентите с ендокринни заболявания - наднормено тегло, затлъстяване, диабет, хипотиреоидизъм, метаболитен синдром и др. също могат да го консумират и така да разнообразяват диетичния си режим, заяви тя. - Важно е да знаят, че при "пристъп за сладко“ здравословния и правилният избор е черният натурален шоколад с над 70 % съдържание на какао.“ То и неговите сурови нерафинирани зърна са лечебно чудо. Богато е + на полифеноли, антиоксиданти, теобромин, микроелементи, витамини. Затова шоколадът съдържа много различни активни съединения, които могат да предизвикат позитивни ефекти в организма.

Съставките му допринасят за здравината на капилярите, стимулират сърдечната дейност и кръвообращението, увеличават физическата издръжливост, побеждават умората и лошото настроение, подобряват функцията на нервната система и когнитивната дейност, понижават нивата на лошия холестерол, имат противовъзпалителни и противокашлящи свойства, елиминират свободните радикали. Съдържащото се в него какаово масло спомага за доброто състояние на кожата чрез своите хидратиращи, омекотяващи и изглаждащи кожата свойства.

Основните видове шоколад са:

-тъмен шоколад /натурален, черен/, към който спадат сладък черен шоколад с горчиво-сладък вкус /съдържа поне 35 % какао/ и неподсладен черен шоколад - горчив шоколад за пиене/ чиста какаова маса/;

-млечен шоколад - с добавено кондензирано мляко / поне 12 % мляко и над 25 % какаова маса/;

-бял шоколад - не съдържа какаова маса, а само какаово масло, с най-много захар/.

Известни са и други видове - с добавени ядки, със сушени плодове, с бисквити, кремов пълнеж, ликьор или уиски, веган шоколад, биошоколад и др.

От медицинска и диетична гледна точка най-полезен за здравето е натуралният шоколад с висок процент какао. За съжаление позитивните ефекти за здравето не се повишават с по-голямо количество приет шоколад, отбеляза д-р Станчева. Тя припомни, че той все пак е висококалорична храна и може да доведе до значителен пик в нивата на кръвната захар, поради което трябва да се внимава с консумираното количество. Препоръчваната оптимална дневна доза черен шоколад, според специалистите по хранене, при балансиран хранителен режим 

е 1 до 3 малки квадратчета от стандартен размер шоколад.

За повече информация и консултации пациентите могат да търсят екипа на Ендокринология на тел. 032-906-187.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: