Тя допълни, че общо натровените са четирима, двама от които чужденци. Българските състезатели са от от Попово и Добрич. Епидемиологичният бум е станал на 8 август. По думите й при възникване на хранителния взрив в хотела, е имало 40 гости, но сред тях няма заболели.
Причината за забавянето на информацията е, че инспекторите са изчакали да излязат резултатите от пробите, взети от храната, която са консумирали спортистите в ресторанта.
Състезателите назабавно са потърсили помощ в Спортния диспансер, като техните оплаквания са били за главоболие , разтройство и повръщане. Единият от тях дори е колабирал по време на направения му преглед. Причината за натравянето е пилешкото месо в ресторанта, което е било със салмонела, а в свинското месо е имало колибактерии. По дъските за рязане на продуктите също е имало колибактерии.
Д-р Егинлиян допълни , че хигиената в ресторанта не е на нужното ниво затова са задължили собствениците да направят дезинфекция. Инспекторите са констатирали и редица пропуски в обекта, сред които липса на входящ дневник за произхода на хранителните продукти. В момента ресторантът дезинфекциран, но не работи.