Спряха скандален търг

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (19)
08:21 / 26.01.2007
2505
Съдът не разреши предварително изпълнение на решението на Общинския съвет за продажбата на 60 декара терен в квартал "Отдих и култура", съобщи шефът на съветниците Страшимир Дочков. Така договорът с наложената за победител фирма "Дриймвил" ООД не може да бъде подписан.
Решението за продажбата на терена на бившия парашутен полк за 20 000 лева и обещания за инвестиции в инфраструктурата на квартала бе прекарано през Общинския съвет в края на октомври с договорка между представителите на ОДС, ССД, ВМРО и ДПС. Проектосделката даде повод в Пловдив да се заговори за ново мнозинство в Общинския съвет, формирано на базата на определен икономически интерес.

Отказът на съда е мотивиран от подадена жалба срещу решението на Общинския съвет от втория участник в конкурса - "Консорциум за изграждане на зона за отдих и култура - град Пловдив". В нея адвокатите на консорциума обясняват допуснатите процесуални нарушения при провеждането на конкурса на 19 септември м.г. При обсъждането тогава се оказва, че обявени за липсващи документи от тръжните книжа на "Дриймвил" се намират в плика с офертата, което е нарушение на правилата. Пликът е отворен, макар че това е трябвало да стане във втория етап на конкурса, когато се разглеждат параметрите на офертата и прединвестиционното проучване. Точно тогава представителите на консорциума са принудени да напуснат залата, вероятно за да не разберат съществената разлика в двете оферти. Затварянето на очите от страна на членовете на комисията породи съмнението, че те предварително знаят кой трябва да бъде обявен за победител.

Предложението на "Дриймвил", което общинарите приеха напук на икономическата логика, е за еднократно заплащане на 20 000 лева, което прави по 30 стотинки на квадратен метър. По оценки на брокери и предприемачи, в тази част на Пловдив парцелите се оферират на цени над 200 евро за квадрат. Освен това дружеството обещава да вложи 16 427 350 лева за инфраструктура на квартала. Насреща, от "Консорциум за изграждане на зона за отдих и култура - град Пловдив" предлагат 23,1 милиона лева, платими в брой при сключването на сделката. Дори да се приеме, че изграждането на инфраструктурата ще струва 16,5 милиона лева, то от това предложение в общинската хазна биха влезли чисти 6,6 милиона лв. Освен това консорциумът оферира общината да получи безвъзмездно до 100 апартамента за решаване на социалната си програма. От "Дриймвил" обявяват, че биха изградили комплекса за 2 години и половина при разкриване на 200 нови работни места, а от консорциума - за 20 месеца и 1 100 работни места.

Въпреки мнението, че нито комисията, нито Общинският съвет имат право да отхвърлят очевидно по-добрата оферта, формиралото се мнозинство прокара своето решение. Така вместо в общинската каса да влязат свежи пари и да започне изпълнението на един перспективен проект, сега се задават серия от съдебни дела. Информацията е на вестник "Монитор".

Виж коментарите (19)
Още новини от Новини от Пловдив:
Петима кандидати за омбудсман на Пловдив
КАТ - Пловдив спи, полицията в Пловдив и тя спи
Денят в Пловдив започна с инцидент
Стряскащи кадри от катастрофата в Пловдив, при която загина 34-го...
Млад мъж е загинал при жестоката катастрофа край Полиграфията
Пореден инцидент с усукана кола около стълб в Пловдив, говори се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).