Сред унищожените 900 птици в Пловдив е и френска порода, която снасяла шоколадови яйца

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:49
3264
Над 900 птици, сред които редки породи, бяха унищожени в Аграрния университет в Пловдив. Причина за това е установен птичи грип по животните, които от години се отглеждат в опитната база на учебното заведение. Така, над 400 студенти няма да могат да карат практика в птицефермата поне до другото лято, а генофондът ще бъде трудно възстановен.

В началото на този месец десетки птици от учебната база на Аграрния университет започнали да измират. Направените две проби показали, че животните са болни от Инфлуенца. За да не се разпространи заразата, от Агенция по храните са унищожили всичките 900 обитателите на фермата. Сред тях – над 40 вида редки птици – кокошки, гъски, патици и токачки.

"За нас неприятното е, че всъщност голям фенофонд се загуби. 4 породи патици, отделно така наречената "няма" или "мускусна патица", 4 породи гъски, над 30 различни породи кокошки и сред тях "мехел", която е специфична белгийска порода, "аролкана", много специфична, която снася синьо-зелени яйца, една френска порода, която снася шоколадови яйца", каза пред БНТ доц. Боряна Иванова – ректор на Аграрен университет - Пловдив: 

Възстановянето на генофонда ще е много трудно и ще отнеме време, признават от университета.

"Много от тях не са местни породи. Много от тях не са от масовите индустриални породи. Някои са декоративни. Други са с по-лоши продуктови характеристики."

"Ние имаме амбицията да го възстановим и от пролетта ще започнем да купуваме яйца от чужбина. Имаме инкубатори, съвременни, в които ще ги инкубираме и най-вероятно ще си възстановим фонда от птици", от казва проф. Васко Герзилов от катедра "Животновъдни науки".

Според експерти, най-вероятно заболяването е пренесено от диви птици. Фермата е дезинфекцирана, а зоната на 3 километра около нея се наблюдава.

"Може би ще трябва да се помисли за евентуална бъдеща защита, защото в крайна сметка такива инциденти могат да се случват непрекъснато."

В учебната база, която е създадена преди 30 години, се обучават над 300 студенти от 5 специалности. С унищожаването на птиците се прекъсват практическите занятия на терен – поне до лятото догодина.

"Сега студентите няма къде да отидат. Няма къде да видят птици на живо. Всичко ще бъде само една теория. Но трябва законови промени университетите да бъдат допускани при по-облекчени условия", споменава Русен Недев, управител на Учебно-тренировъчно поле.

 "Учебният процес ще пострада, защото ние водим тук студенти като ги обучаваме на терен. Казваме им някои особености по отношения отглеждане на птиците, поведението на птиците. Базата е много добра, защото тук птиците са пуснати и могат да извършват всички свои поведенчески инстинкти, включително и прашна баня и това ги прави така наречените щастливи птици", завършва Недев.

За да не се прекъсва практиката, от университета искат по-облекчен режим за достъп на студенти до частните птицеферми. Както и бъдеща защита от болестта, която напоследък е едно от най-честите заболявания по пернатите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Прокуратурата поиска постоянен арест за осмината измамници
Разкритата престъпна група е хаквала дистанционно казина в цялата...
Пепа Деведжиева: "Синя България" има ясен план за ликвидиране на ...
Добрата новина: Емануел отново ходи!
В Пловдив разбиха ОПГ за компютърни престъпления, измами и пране ...
Студент: Индианците и наглярите са много!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).