ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Стартира Международния панаир на образованието
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:59 / 27.03.2009Коментари (0)573
За седми пореден път най-елитните висши и средни училища от страната и чужбина ще се съберат в Пловдив за Международния панаир на образованието, който стартира днес от 11,30 часа в палата 8 на панаира.

Тази година изложението минава под знака на обявената от Европейския съюз инициатива за стимулирането на творчеството и иновациите, съобщи Мария Стоева, мениджър по проекта в Европейския колеж. На тази тема е посветена и академичната ни дискусия, в която ще участват представители на Министерството на образованието и науката, на Фонда за държавно финансиране на научните изследвания, на Съвета на ректорите в България, Асоциацията на частните висши училища, Съюза на научните работници, институтите на БАН, изложители, добави тя.

Образователният форум помага както на изложителите да открият своите бъдещи гимназисти или студенти, така и на младите хора да решат какво и къде искат да учат, заяви главният директор на Международен панаир - Пловдив Иван Соколов. Статистиката в страната сочи, че 50% от възпитаниците на висшите и средните училища у нас, са научили за избраното от тях учебно заведение именно по време на образователното изложение, допълни още Соколов.

Общо в VІІ-ия Международен панаир на образованието ще участват 95 висши и средни училища от страната и чужбина. Интересът определено е голям, въпреки общата стагнация, заради световната финансова и икономическа криза, смятат организаторите на форума.

Традиционно в изложението участват наши партньори от Световната образователна бизнес асоциация WEBA, която обединява елитни университети и колежи от различни страни, каза Мария Стоева. Според нея, това, което прави впечатление на Седмия Международен панаир на образованието, е масираното присъствие на американски висши училища, които се представляват от посолството на САЩ у нас. Засилено е участието и на френските университети, които се представят от Френския културен институт, добави тя.

За първи път на форума идват висши училища от Колумбия и Румъния, подчертаха организаторите от Европейския колеж. За сметка на това университетите и колежите от Великобритания, Холандия, Дания, Германия, Белгия, Швейцария, Испания, Чехия, Австрия, Гърция и Малта ще представят за седми път учебните си програми и условията за прием за новата академична година.

Българските участници са 63, а чуждестранните - 32, съобщи Асен Попов. Висшите училища са 46 от всички изложители, средните - 24, останалите - школи за следдипломна квалификация и изучаване на чужди езици, структури за перманентно и дистанционно обучение, браншови организации за професионална ориентация и подготовка, фондации и културни институти, добави той.

Форумът ще се открие в петък, 27 март, с изпълнение на китара от Васил Генчев и Александра Рангелова - флейта. Двамата са възпитаници на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

По-късно, в 14,00 часа, в Пресклуба на Конгресния център започва академичната дискусия на тема: „Приложните научни изследвания в България и Европейската година на иновациите и творчеството".

В събота, 28 март, Палата №8 ще бъде отворена 10,00 до 18,00 часа, като входът за посетители и в двата дни на образователния форум е свободен.

В рамките на Международния панаир на образованието ще се проведе и изложбата живопис "(Не)традиционно" на младия художник Дамян Янков, ученик от 9 клас в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. През октомври 2008 г. Дамян спечели първо място в конкурса за изобразително изкуство „Монмартър на Балканите", организиран от Европейския колеж по икономика и управление.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Започва изграждане на нов мост над река Марица
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: