ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Стартират Националните есенни изложби в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:15 / 29.08.2024Коментари (0)1241
©
Основани през 1967 г., Националните есенни изложби в Пловдив са един от най-престижните форуми за съвременно българско изящно изкуство, който се провежда всяка година през септември в Стария град на Пловдив. Те са един от най-устойчивите художествени формати на българската художествена сцена и неизменно място за творческо изразяване, висок професионален стандарт и активна комуникационна среда.

Под мотото "Приземяване“ от 1 до 30 септември 2024 г. тазгодишното издание представя девет автори с девет самостоятелни изложби в експозиционните пространства на емблематичните Балабанова къща, къща "Хиндлиян“ към Общински институт "Старинен Пловдив“ и постоянната експозиция "Мексиканско изкуство“ към ГХГ – Пловдив.

Изложбите включват произведения на водещи творци в различни области на изящното изкуство – живопис, графика, скулптура, рисунка, пластика, акварел, художествено стъкло, фотография.

В Балабановата къща ще бъдат представени Петринел Гочев (рисунка и пластика, дълбока зала), Цочо Бояджиев (фотография, сводеста зала), Станимир Генов (живопис, първи етаж), Гергана Табакова (живопис, двор).

Къща "Хиндлиян“ е пространство за творбите на Лилияна Александрова (акварел и рисунки, веранда), Камен Цветков (скулптура, двор) и Гита Маркова (художествено стъкло, мааза).

В залите на Постоянната експозиция "Мексиканско изкуство“ към Градска художествена галерия – Пловдив ще бъдат графиките на Горан Тричковски, в двора могат да бъдат видени скулптурите на Снежана Симеонова.

С убеждението, че всяко издание дава пълна свобода на артиста в прочита на тематичната платформа, себеизразяването, избора на изразни средства, кураторът проф. д-р Лардева отново успява да придаде завършеност и цялост на концепцията, която обединява участниците в Националните есенни изложби в Пловдив през настоящата година.

"От незапомнени времена до днес досегът със земята, частичното или временно завръщане в/към нея е възприемано като фундаментална и универсална опора в човешката култура“ – кураторската концепция на артистичния директор проф. д-р Галина Лардева обединява в споделения фокус на темата за приземяването художествените търсения на авторите, които работят в различни медии, с различни концепции и естетически нагласи. По-нататък в концепцията се посочва, че днес "повикът към приземяване има на пръв поглед значително по-различен смисъл, насочен към значенията и практиката на всекидневното“.

Приземяването предполага "отказ от самите усилия по себенадскачане, оттегляне от надмогването на всяка цена над обстоятелства, институции, контексти и индивиди, отрицание на съществуването далеч от познатото и обичайното или в противоречие с природата и естеството“. Наред с това Лардева отбелязва, че приземяването отправя "апел за завръщане, за припомняне на една изоставена в миналото нормалност“.

Откриването на Изложбите по традиция ще е на 1 септември от 18.00 ч. в двора на Балабановата къща. Съпътстващата програма на откриването ще представи изключителни музиканти: Мишел Нахабедян (саксофон), Мирослав Турийски (пиано), Николай Бобчев (контрабас). Изпълненията им включват както класически джаз стандарти, така и авторски теми.

Мишел Нахабедян е джаз саксофонист, който живее и се изявява във Виена през последните двайсет години. Ще имаме рядката възможност да го видим и чуем на родна сцена. Мирослав Турийски е преподавател по джаз пиано в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, пианист и композитор, изявяващ се на родна и международна сцена. Николай Бобчев също е възпитаник на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и е талантлив и обещаващ представител на младите джаз изпълнители в града.

Артистичен директор на Национални есенни изложби от 2013 г. е изкуствоведът проф. д-р Галина Лардева, професор по история на изобразителното изкуство, декан на факултет "Изобразителни изкуства“ към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, куратор на много изложби в страната и чуждина, художествен критик.

Националните есенни изложби са ключово събитие в Културния календар на Пловдив, организиран от Община Пловдив. Домакини на събитието са Общински институт "Старинен Пловдив“ и Градска художествена галерия – Пловдив.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: