Стартират кампания за ранна профилактика на остеопорозата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:27 / 06.04.2009
1680
Кампания за ранна профилактика, диагностика и лечение на остеопорозата стартира пловдивският клуб "Сороптимист Интернешънъл", съобщи неговата президентка доц. д-р Диляна Вичева, специалист в Клиниката "Уши, нос, гърло" на УМБАЛ "Свети Георги". Проектът се осъществява съвместно от пловдивския клуб "Сороптимист Интернешънъл" и клуба в Тампере, Финландия и ще продължи 3 години, обясни доц. Вичева. През този период на етапи ще се проведат кампании и мероприятия, свързани с остеопорозата.

До края на месец май пациентите, които желаят да се изследват за остеопороза, трябва да се консултират с ревматолог, ендокринолог, ортопед или с личния си лекар. Според степента на риска от фрактури, специалистите ще насочват към други изследвания и ще предписват лекарствата за остеопороза на израелска фармацевтична компания "ТЕВА" с талони за отстъпка. Във всички аптеки в Пловдив и страната с тези талони, пациентите ще могат да получат допълнителни опаковки от медикаментите, потвърди доц. д-р Д. Вичева.

Остеопорозата е определена за четвъртата поред световна болест сред неинфекциозните заболявания. Тя се нарежда след сърдечно-съдовите и онкологичните проблеми и захарния диабет. От намаляване на костната плътност страдат предимно жени - 30,5 - 33,1%, но болестта все по-често засяга и мъжете. Статистиката сочи, че между 22,8 и 24,1% от силния пол страдат от остеопороза, обясни доц. д-р Вичева.

Нашата кампания има за цел да запознае хората с един реално съществуващ проблем. Никой по-добре от самите пациенти няма да се погрижи за профилактиката на остеопорозата, смятат от "Сороптимист Интернешънъл - клуб Пловдив". Затова приканваме хората по собствена инициатива да посещават специалисти, допълниха от там. Остеопорозата е заболяване, при което костите стават толкова крехки, че се чупят при най-малкото натоварване.

От 30-годишна възраст човешките кости започват да изтъняват, като всяка година губят около 1% от масата си. Към 70-та годишнина костната маса намалява почти с 50 %, което се обяснява с отмиването на калция от костите. Лекарите твърдят, че над 70% от счупванията на бедро или прешлен са в следствие на остеопорозата. Фрактурите са опасни най-вече за хората в напреднала възраст, защото увеличават риска от залежаване и развиване на пневмония, обясни президентката на "Сороптимист Интернешънъл" - Пловдив.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хотелиерите в Пловдив доволно потриват ръце
Кметът Димитров повежда листата на ГЕРБ в Пловдив рамо до рамо с ...
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).