Стартът на строежа на Втория гребен канал още тази година?

Автор: Мария Морунова
Коментари (6)
14:39 / 25.06.2014
6739
Реалният строеж на екологичен парк "Тракия", в който влиза и Вторият гребен канал, може да стартира още тази година или в началото на следващата. Това стана ясно от пресконференцията, посветена на перспективите пред Гребен канал Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Градоначалникът Иван Тотев обяви, че е направена екологичната оценка на проекта от РИОСВ, но тя се обжалва от пловдивски еколози. Това обжалване бави и процедурите по изграждането на новата зоологическа градина. Кметът обаче изрази надежда, че обжалването ще падне. Това ще даде възможност за подписване на договор с основния спонсор на проекта и старт на строежа. По този начин строителството ще приключи през 2016 г.

"Прокетът предвижда изграждането на около 20 атракции. Сред тях са водни ски, мини голф, зона за зелено училище, атракционен сал, атракционно влакче, бънджи кула и други. Тези атракциони няма да са само в новия втори гребен канал, но и в цялата зона на парка", допълни зам.-кметът Георги Титюков.

Градоначалникът допълни, че дигата между река Марица и Гребния канал не влиза в пределите на проекта и няма да се пипа. Ако се стигне до намеса към дигата, това ще се единствено укрепителни дейности. Припомни и, че проектът е допълнен с допълнително озеленяване в рамките на 650 декара около канала.

На брифинга присъстваха и уп
АНКЕТА:
Има ли нужда Пловдив от втори гребен канал?

Да
Не

равителят на Международната федерация по гребане Мат Смит, Дамян Дамянов от Българската федерация по кану-каяк, Светла Оцетова от Международната федерация по гребане, Мартин Заимов от фонд "Джесика". Всички те подкрепиха идеята за водното съоръжение.

Мат Смит определи и сега действащия канал като най-бързото трасе в света за гребците, а след изграждането на втори такъв, съоръжението ще стане най-доброто в света или едно от най-добрите.

Общата стойност на проекта за изграждане на екологичен парк "Тракия" е 12.5 млн. лв. без ДДС. Част от парите ще бъдат осигурени от фонд "Джесика", друга от частна банка, а трета - от община Пловдив.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (6)

Още по темата (72):
21.02.2023 Пловдив ще изгуби 20 милиона лева приходи годишно, ако не изгради втори гребен канал
23.08.2022 Пловдив скоро няма да види Втори гребен канал
20.04.2022 Извеждат на европейската сцена спортен и екологичен проект за Пловдив
03.02.2022 Копайте втория канал. Това е тест за интелигентност. Не става с "Ах, тези шубраци"
10.08.2021 Втори гребен канал в Пловдив? Ще чакаме поне до 2024 година
18.02.2021 Голата истина: Пари за Втори гребен канал в Пловдив няма!
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стен...
Спират движението на част от пловдивски булевард
Побългариха една от новоремонтираните улици в Пловдив
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).