ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Стефан Терзиев: Хората, които разпространяват лъжи и манипулации, знаят ли къде отиват 7 хиляди тона стари гуми, които се изхвърлят ежегодно в Пловдив?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:27 / 16.01.2024Коментари (1)6526
©
Управителят на фирма "Еко енерджи 50" ООД Пловдив инж. Стефан Терзиев в интервю даде подробна информация, с която опровергава опасенията и страховете на жителите на Пловдив относно изграждането на инсталация за рециклиране на стари автомобилни гуми.



Г-н Терзиев, инвестиционното ви предложение за унищожаване на стари гуми, предизвика сериозни опасения за замърсяване на околната среда. Можете ли да ги опровергаете?


-Трябва да призная, че съм шокиран от реакцията на някои граждански сдружения, еколози и политици. Напълно съм наясно със страховете на хората, защото в продължение на години те са принудени да дишат въздух, замърсен с ФЧП. Всички сме наясно, че Пловдив е начело в няколко неособено престижни европейски класации за чистотата на въздуха. Ако не се лъжа, преди време общината дори беше осъдена в европейски съд. Всеки, който пътува по магистрала Тракия в посока Пловдив, няма как да не забележи огромните стълбове от черен дим, които ежедневно се вият над града, тъй като гумите се горят , за да се извлича метала от тях. Огромни количества стари гуми се загробват незнайно къде, други се хвърлят в реки и язовири. 7 000 тона гуми се изхвърлят в Пловдив ежегодно. И никой не знае къде отиват.  Ние предлагаме последно поколение технология за решаване на този проблем със сериозна инвестиция, а отсреща имаме груби манипулации и изопачаване на истината. На хората се представя технологията като "горене на гуми“, което е тотална лъжа.

Казвате, че не става въпрос за горене на гуми, а за рециклирането им и превръщането им в други продукти. Какви?

Продуктите ,които се получават чрез процеса пиролиза са: екологично чисто пиролизно масло, което се ползва като гориво или се предоставя на рафинерии за получаване на дизел и бензин, а не чрез нефтени природни продукти , а чрез оползотворяването на отпадъците, на които вече трябва да се гледа като ресурс.И това е бъдещето с тенденция до 2050 г за постигане на нулева декарбонизация , не чрез изкопаем нефт ,а по екологичен път. Втория продукт е карбон(carbon black).Изключително търсен продукт,  ползван в различни сфери на индустрията за получаване на нови екологично чисти  други продукти. И третият продукт е синтетичен газ ,който може да се ползва в индустрията и за битовото отопление.

Защо решихте да изградите инсталация за унищожаване на стари автомобилни гуми в Пловдив и има ли тя аналози в Европа?

Идеята конкретно за град Пловдив се роди, когато излезе Директива на ЕК на Европейската общност от 2021г.,  отнасяща се  до задължително рециклиране ( а не горене) на гумени изделия, стари употребявани автомобилни гуми пластмасови отпадъци с иновативни последно поколение технологии ,за получаването на нови екологични чисти продукти, които след това се влагат,като част за получаване на други екологични продукти и това е така наречената Кръгова икономика.

Директивата има задължителен характер  за всички 27 страни членки на ЕИО, каквато е и България и предвижда сериозни санкции за страните в случай на неизпълнение.

Отделно, аз и моя експертен екип имаме опит от преди и сме изграждали подобни инсталации и сега това ни дава възможност да изградим такава инсталация в град Пловдив.

Пловдив има остра нужда от справянето  с тези отпадъци ,които се горят не регламентирано ,заравят се в кариери, хвърлят се в река Марица и представляват голям екологичен проблем за града. Подобни инсталации има в много градове в Европа.

Какви са световните критерии, по които се извършва подобен процес?

Световните критерии накратко са: рециклиране с нови технологии в непрекъснат цикъл 24/7 работа, изчиставане на всички видове химични елементи до почти нулеви нива и пълен мониторинг. Да не се замърсява въздуха, почвата, водата и да са безвредни за човешкото здраве.

Техническите достижения са стигнали до такива високи нива ,че правят процеса напълно екологично чист.

С какво се занимава вашата фирма "Еко Енерджи 50“ и има ли опит в подобни дейности?

Конкретно тази фирма е създадена месец Октомври 2021 г единствено с тази цел да изгради първата в Пловдив след 30 години Инсталация за рециклиране на автомобилни гуми , чрез иновативна технология, последно поколение за получаване на екологично чисти продукти, които да се ползват в Кръгова икономика.

А екипът ни от експерти, с който работя е от малкото, каквито има в България с опит в областта на Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) работещи от 20-30 години. Специализрани сме и подържаме контакти с редица Концерни и Сдружения в Европа и САЩ работещи в тази област.

Как ще гарантирате, че процесът няма да повлияе вредно на околната среда още повече, че базата е в самия Пловдив, град, който не се с чист въздух?

 

Инсталацията ще бъде изградена в промишлено-производствената база на ул.Кукленско шосе 15  в район "Южен“. Тази  база е от преди 50 години, специално създадена за промишлена дейност.Тук е бил завода за Крепежни елементи "Гочо Грозев“ с хиляди работници . Сега в тази база има същия статут според градоустройствения план на град Пловдив, а също така и сега има работещи промишлени предприятия.

Сградата, в която ще бъде поставена инсталацията е масивна конструкция  от стаманобетон, затворен тип с отлична инфраструктура.

Трябва ясно да заявим ,че съвременните инсталации и машини и съоръжения са по призумция и дефинитивно абсолютно екологични чисти и друго не може да бъде. Нивата на замърсяване са близки до нула и са напълно безвредни, автоматизирани и със самостоятелен мониторинг 24/7,който се предава онлайн през цялото денонощие. Показателите са значително под изискуемите норми на закона.

Как ще се финансира проектът, ако се стигне до реализация?

Проекта има вече осигурено финансиране от миналата година ,чака се само решението на РИОСВ след Общественото обсъждане за започване на конкретната работа по изграждането на инсталацията и пускането и в експлоатация в срок 6 месеца.

Има ли подобни инсталации за стари гуми в други български градове?

Не, няма! Правени са опити но по стара технология от преди 40 години без необходимите очистителни съоръжения и такива не могат да бъдат пускани в експлоатация.

По какъв начин ще събирате стари гуми и само от Пловдив ли или от цялата страна?

Имаме договорка с Община Пловдив , която има отговорност по обезопасяването на старите автомобилни гуми, тъй като общините  са институциите, които  ще носят отговорност в случай, че Директиватана ЕК не се изпълнява . Ще сключим договор с Общината , която ще събира всички гуми в града и областта и ще ни ги извозва на нашата площадка. За тази цел Общината ще ни плаща за тон стари гуми по цена , която допълнително ще бъде договорена.

Вие бихте ли си избрали жилище в близост до такава инсталация?

Отново трябва да подчертаем , че трябва веднъж за винаги да бъде изключена възможността, че  такива инсталации не само като нашата могат да замърсяват околната среда. Това вече невъзможно и няма никакъв риск за околната среда.Тези инсталции са с размери на бензиностанции и както бензиностанциите се изграждат в самите градове и не замърсяват , същото е с тези инсталации. В големите европейски градове в ЕИО подобни инсталации като нашата се изграждат в подобни производствени бази, като нашата плошадка.

Предстои обществено обсъждане през февруари. Какво ще кажете на хората, които се интересуват от проблема?

Още преди общественото обсъждане се опитах да направя връзка с въпросните сдружения и еколози, чиито постове в социалните мрежи създадоха негативни обществени настроения. Искам аз и експертите им да проведем нормален разговор с тях, да им покажем всички документи от обследванията на РИОСВ, Басейнова дирекция, РЗИ и другите институции. Но този разговор трябва да бъде на експертно ниво. Не можем да оправдаем имагинерни страхове, които не почиват на никакви факти. За съжаление никой от тях не откликна. Надявам се да дойдат поне на обсъждането. Иначе пловдивчани трябва да са наясно със следните факти:

Пловдив е затънал в стари автомобилни гуми , изхвърлят се по 7000 т/г и така ще бъде за напред и единственият начин този проблем да бъде решен, чрез  единствената съвременна иновативна технология като нашата, друг начин и технология няма!! Относно безопасността на екологичната среда всички подобни съоръжения са двойно и тройно обезапасени и не може да има никакво замърсяване.

Тази инсталация ще реши екологичното замърсяване на града със стари гуми и ще го избави , а няма да го замърсява, тъй като съвременните технологии не допускат това. Трябва да бъдат санкционирани, като глобата е от 300 до 1000 лв., а за нерегламентирано изгаряне или друга форма на нерегламентирано третиране – от 2000 до 5000 лв.  При повторно нарушение санкцията е в двоен размер.


Още по темата: общо новини по темата: 15
22.01.2024 »
22.01.2024 »
20.01.2024 »
19.01.2024 »
17.01.2024 »
17.01.2024 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Ми Стефан Терзиев е свързан съ сумате фирми,ето някои които са кхи и крадът ДДС.КОЖЕН ЦВЯТ ЕООД Милан Исаев Милованов - Едноличен собственик на капитала Милан Исаев Милованов - Съдружник Милан Исаев Милованов - Управител ПАРМАР ЕВРОТЕХ ООД МИЛАН ИСАЕВ МИЛОВАНОВ - Едноличен собственик на капитала МИЛАН ИСАЕВ МИЛОВАНОВ - Съдружник МИЛАН ИСАЕВ МИЛОВАНОВ - Управител ДОЙБУЛКО ЕООД МИЛАН ИСАЕВ МИЛОВАНОВ - Едноличен собственик на капитала МИЛАН ИСАЕВ МИЛОВАНОВ - Съдружник МИЛАН ИСАЕВ МИЛОВАНОВ - Управител ЩЕРНБЕРГ-България ЕООД МИЛАН ИСАЕВ МИЛОВАНОВ - Едноличен собственик на капитала МИЛАН ИСАЕВ МИЛОВАНОВ - Управител МИДИА КОМЕРС ЕООД МИЛАН ИСАЕВ МИЛОВАНОВ - Съдружник МИЛАН ИСАЕВ МИЛОВАНОВ - Управител НАНОИНДУСТРИЯ ООД МИЛАН ИСАЕВ МИЛОВАНОВ - Съдружник МИЛАН ИСАЕВ МИЛОВАНОВ - Управител БУЛБОЛТ ООД МИЛАН ИСАЕВ МИЛОВАНОВ - Съдружник Копирах половината! Милан Исаев ??? Как ви звучи. Бушон!! Проверете го този Бизнесмемен за връзката му със 100 фирми и във всичките е съдружник???
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: