Стоян Сариев мисли 40 дни дали ще купи "Ритон"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
16:32 / 07.05.2010
2794
Строителният предприемач инж. Стоян Сариев е поискал срок от 40 дни, за да реши дали ще купи общинската фирма "Ритон". Злополучното дружество, опоскано през последните години и пуснато за приватизация точно преди три години, се продава за 2.3 милиона лева. Толкова пари е бил готов да даде Сариев през пролетта на 2007 г., когато общинската Агенция за приватизация (ПОАП) обяви акциите на "Ритон" за продажба чрез конкурс. Заради съдебните дела и безстопанственото отношение на общината процедурата по раздържавяването и до днес не може да приключи. Победителят в конкурса - фирма "Дафна", се отказа да брои пари за фирмата с намален капитал. От няколко месеца Надзорният съвет я предлага на втория в търга - "Стоянстрой".

На Стоян Сариев беше даден срок за отказ или потвърждение, но той изтече на 21 април. С писмо предприемачът иска да му дадем още 40 дни за размисъл, броено от датата на взимане на решението в Общинския съвет, обясни изпълнителният директор на агенцията Александър Пецов. Поредната серия от сагата с "Ритон" ще се гледа на сесията на 13 май. Сариев е обяснил, че иска подробно да се запознае със състоянието на дружеството. Цялата информация за "Ритон" беше дадена на "Дафна" и на "Стоянстрой" още през лятото, припомни шефът на ПОАП.

Ако Сариев се откаже да купува фирмата, тя ще бъде отново подготвена за приватизация. Има вариант да се продадат обособени обекти от дружеството, тъй като то е обвързано със страшно много тежести. Бившият ресторант "Будапеща" на бул. "Дунав" (сега "Весело село") е даден под наем с решение на Общинския съвет и договорът изтича през 2011 г. Ресторант "Бялата воденица" е построен върху частна земя и който го купи, трябва или да плаща наем на наследниците на фабриканта Калпакчиев, или да премести постройката на друго място. В старата кръчма "Ловен парк" (сега "Чановете") фирма "Ритон" има проценти от акции чрез смесената фирма "Хебър 89". Търговската база "Ритон" на Арчарица почти на сто процента е частна, а и славата є отдавна е залязла заради множеството търговски центрове.

В крайна сметка Общинският съвет ще решава какво да прави с дружеството, каза директорът на агенцията.

Още една общинска фирма - "Бъдеще" - чака купувачи. Бившето дружество за производство на боза и бисквити "котешки езичета", от което няма и следа, се продава за 1 457 000 лева. Търгът е на 14 май, съобщи Александър Пецов.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (2)

Още по темата (102):
23.10.2014 Окончателно ликвидират "Ритон"
29.05.2014 Удължиха срока за ликвидация на две дружества
27.03.2014 Окончателно ликвидират "Ритон" ЕАД до 30 юни
19.09.2013 Увеличиха на близо 500 000 лв. началната цена на "Веселото село"
07.12.2012 Общината спечели делото за собствеността на "Ловен парк"
24.10.2012 Продават бившия ресторант "Бялата воденица" на търг
Още новини от Новини от Пловдив:
Утре правят първа копка на проекта, за който в Пловдив се говори ...
Прокуратурата: Не следва да се изнасят повече данни от разследван...
Тези са кандидатите за депутати на ПП-ДБ в Пловдив
Пускат за движение новия мост над река Марица
"БСП - Обединена левица" регистрира листата си за Пловдив
Къде е фонтанът от кръговото на Водната палата?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).