Строят регионален център за изгаряне на болнични отпадъци

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:37 / 05.10.2007
1914
Кметът на Пловдив д-р Иван Чомаков и гл.-инж. Дичо Дафов направиха първа копка на регионални инсталации за изгаряне на болнични отпадъци. Община Пловдив е инвеститор на обекта, като той ще обслужва областите Пловдив Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали, научи Plovdiv24.com.

Екологичният обект е част от Споразумението за финансова помощ между правителствата на Република България и Конфедерация Швейцария.

За изграждане на обекта са предвидени 12 млн. 600 хил.лв. капиталови разходи. От тях участието на общината е е 1 млн.600 хил.лв. , Министерството на околната среда и водите - 6 млн.лв., от Швейцарското правителство е осигурено съвремено техническо оборудване на стойност 3 млн. 625 хил. швейцарски франка.

Инвестиционното предложение за обекта е одобрено от МОСВ. Съгласно проекта обезвреждането на болничните отпадъци ще става чрез екологосъобразно изгаряне при непрекъснат технологичен режим. Проектният капацитет на инсталацията е 200 кг/час и ще използва полусуха система за пречистване на отпадъчните газове. Съоръжението ще работи със специална технология за събиране и пречистване на всички отпадъчни води от производствения цикъл. Работният режим на инсинератора е минимум 7800 часа годишно и с него според оценката на МОСВ се осигуряват висока производителност, снижен разход на гориво и по-дълъг живот на оборудването. Отделената при изгарянето топлина ще бъде подавана към топлопреносната мрежа. Към инсталацията се предвижда монтиране на системи за непрекъснато следене на емисиите във въздуха.

Обектът е разположен в югозападната индустриална зона на Пловдив и е площ 7 хил. 103 кв.м общинска собственост. Изпълнител е пловдивската фирма "Драгиев и ко" ООД. Договорът между нея и кмета д-р Иван Чомаков бе подписан на 9 август.

Предвижда се в рамките на 240 календарни дни фирмата да извърши предвидените строително-монтажни работи и инсталации на сградиq изграждане на площадкова инфраструктура; инженеринг, проектиране и доставка на извънплощадкови съоръжения и мрежи доставка и монтаж на българското обзавеждане, както и монтаж на швейцарското технологично оборудване. Проектант е "Ек Енерго проект"ООД-София.

За управлението на инсинератора е създадено общинско предприятие "Преработка и обезвреждане на болнични отпадъци". През първите няколко години генерирането на отпадъчните фракции (пепел, утайка от филтрите на газоочистващото съоръжение) ще се извършва на новопостроеното депо за опасни отпадъци в Севлиево. Община Пловдив вече е възложила доклад по ОВОС за изграждане на специална клетка за депониране на остатъчния продукт на депото за твърди битови отпадъци край с. Цалапица.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
След 18 месеца Пловдив ще има четирилентов скоростен път
Пловдивчанка: Жената бе прегърнала детето и крещеше на шофьора "Н...
Инцидентът в Пловдив: Част от детската количка е под автомобила
Електромобил блъсна неправилно пресичаща жена, бутаща количка с д...
Фирмата за смъртта на колоездача в шахтата: Имало е външна намеса...
Капацитет: Печалната истина е, че софиянци бяха повече от пловдив...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).