ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Структурните фондове предлагат повече средства, но изискват ясни проекти с високо качество
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:01 / 08.03.2005Коментари (1)1465
Целите, участниците и темите, които ще се дискутират на предстоящия през април Инвестиционен форум “Регионални инвестиционни проекти – Европейският път. Перспективи 2007” бяха представени днес на пресконференция с участието на кмета на Пловдив д-р Иван Чомаков, Георги Табаков, председател на Български икономически форум и Кевин Брадли, директор на Регионалната агенция за развитие на Шотландия, който направи презентация на възможностите и предизвикателствата пред България при усвояване на структурните фондове.
Както "Пловдив24" съобщи, престижният инвестиционен форум за пръв път ще се проведе извън рамките на столицата и това ще стане в Пловдив, в хотел "Санкт Петербург", на 5 и 6 април тази година. Организатори на събитието са Сдружение “Български икономически форум”, Oбщина Пловдив и “Сдружение за Пловдив”. Основни спонсори на Форума са Лукойл България и Обединена българска банка (член на NBG group). Сред основните теми, които ще дискутират участниците във форума, са: транспортни коридори и трансгранично сътрудничество, инвестиционни проекти и успешни бизнес практики, зони за ускорено икономическо развитие - състояние и перспективи, необходими законодателни промени за подобряване на бизнес климата в България, предизвикателствата пред пазара на работна ръка в Южен централен район, пазар на недвижими имоти – състояние и тенденции. Ще бъдат представени приоритетните сектори на регионалната икономика и проекти за развитие на туризма в Южен централен район.
Според Кевин Брадли ключовите предизвикателства и възможности, които Структурните фондове ще донесат за България, както и стратегическите уроци от практиката на т.нар. “стари” 15 страни-членки на ЕС, а също така и от опита на новоприетите държави могат да се резюмират в няколко аспекта, върху които той акцентира в своята презентация. На първо място, ще има забележимо увеличение на средствата, налични за подкрепа на икономическото и социално развитие на регионално ниво, но тези фондове ще могат да се ползват само чрез проекти с ясно определени цели и високо качество.
Типовете проекти, които ще са подходящи за финансиране, в някои от случаите могат да бъдат напълно различни от тези, които ЕС е подкрепял в периода на присъединяване, а правилата и разпоредбите, които управляват използването на Структурните фондове са специфични и не повтарят тези, които регулират управлението на програма ФАР, например. Предварителната подготовка е ключът, както и разбирането какво означава “проект по структурните фондове”.
Предвид обема на средствата, които ще бъдат достъпни, изключително важно е представителите на властта да изработят т.нар. “защитни” подходи, местни програми или рамки, които да включват разнообразни индивидуални проекти, гарантиращи местно развитие и възстановяване на региона чрез усвояването на големия финансов ресурс. Това, от своя страна, изисква сериозна стратегическа рамка, както и ясно разбиране на правилата как да се интегрират в единно цяло различните типове проекти (напр. обучение и инфраструктура, публично и частно и пр.).
В сравнение с предприсъединителната помощ, структурните фондове позволяват по-голямо включване на частния сектор, макар че правилата (процедурите) понякога могат да бъдат твърде комплексни. Важно е тази нова възможност да бъде предварително планирана и стратегията да включва създаването и развитието на здрави публично-частни партньорства, както и много ясното разбиране по какъв конкретен начин проектите на публичния сектор могат да улеснят ползването на ресурси от страна на бизнеса.
Съществуват много модели и добри практики, които да се приложат на базата на опита на новите страни, които станаха членки на Европейския съюз през 2004 год., подчерта още Кевин Брадли. Той е Изпълнителен директор на Брадли Дънбар Груп и председател на Управителните съвети на няколко консултантски компании в Централна и Източна Евпропа (вкл. БДА – България). Регионален председател на Борда на Scottish Enterprise, Националната агенция за икономическо развитие на Шотландия и в допълнение към неговите общи задължения като член на съвета, специфичните му отговорности включват осъществяването на инициативи, свързани с възстановяване на Западна Шотландия. Г-н Брадли има многогодишен опит в областта на регионалното развитие в Европейски контекст, както и практическа експертиза в абсорбирането и управлението на структурните фондове в новите страни-членки на ЕС. Той е също така лидер на “Решения”, новосформиран съюз от ключови шотландски компании/институции, които управляват и осъществяват големи структурни проекти и към настоящия момент предават своите практически познания на новите страни-членки.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Kanar
на 08.03.2005 г.
0
 
 
вижте муцуните на онези, които са присъствали: Велислав Величков, Георги Табаков, Юлий Славов, Иван Соколов... Хвани единия, удари другия зя да паднат всичките. Какво са направили те за Пловдив освен да се присламчват към властта и да крадат. Какво ще излезе от този форум. Няма да бъде разкрито и едно работно място. Нещастници...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Арестуваха певицата Диона
Борба за влияние в Близкия Изток
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: