ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Студенти и ученици мериха сили с преподаватели и експерти в търсене на иновации | ||||||
| ||||||
Те могат да участват, като компонент от състава и дизайна на студените и топлите ястия, напитките, алкохолните и безалкохолните коктейли. Освен това с тяхната употреба се повишава разпознаваемостта на ресторанта, което от своя страна влияе върху конкурентноспособността му. Това е заключението на студентката Глория Сакалийска от специалност "Туризъм“ в Стопански факултет на Университет по хранителни технологии в нейно проучване. То беше презентирано по време на Четиринадесета национална младежка научно-практическа конференция с международно участие "Иновации в хранително-вкусовата промишленост – проблеми и перспективи", на която УХТ беше домакин. Колегата й Петя Иванова от същата специалност участва с презентация на тема "Фолклорът като елемент от съвременния туристически продукт“, в който застъпва тезата, българският фолклор е ключов елемент за туристическите дестинации, защото е част от туристическия ландшафт на страната ни. Богатото съдържание, разнообразието и динамичността на българските народни песни, танци, традиции и обредност представяни в автентична социокултурна среда, могат да бъдат отлични предпоставки за развитието на водещи културни атракции за туристите в България, смята авторката. Изключително интересни бяха и разработките на докторантите от направление "Хранителна наука и технология“, свързани с изпитване в промишлени условия на винени дрожди, както и биологично активни компоненти и инсекти в месни продукти. Тематично направление "Техника и процесен инженеринг“ впечатли с презентациите за очистващи флуиди, компютърна система за окачествяване на храни и въздействие на йонизиращите лъчения върху полимерните материали. Конференцията бе реализирана on-line на 18 ноември 2021 г. с подкрепата на проект "TaiMFoods“, изпълняван от УХТ в рамките на национална програма "Европейски научни мрежи“. На форума бе организирано и събитието "School ambassador“ с презентации на ученици от професионални гимназии. Той протече при изключително голям интерес от страна на всички участници, посочи доц. Десислава Вангелова от катедра "Технология на месото и рибата“ в университета, научен ръководител на част от иновативните разработки на форума. Учениците от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив впечатлиха с демонстрацията на методи за установяване качеството на храни в практиката. На конференцията присъстваха и ученици от още училища - СУ "Георги Стойков Раковски" в Котел и представителите на VOYAGE club от Неврокопската професионална гимназия "Димитър Талев" в Гоце Делчев. Преподавателите от училищата благодариха за предоставената възможност да бъдат част от научната изява, защото дава възможност на младите хора да се изявят и създава по-тясна връзка на учениците от гимназиите с висшето образование, заяви Вангелова. Сред лекторите бяха още д-р инж. Марио Христов, председател на Съюз на изобретателите в България, Иванка Статкова, дирекция "Политики по агрохранителната верига“ в Министерство на земеделието, храните и горите и д-р Кремена Стоева от БАБХ. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Пловдив:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Обявиха официално колко е населението на България
15:39 / 27.11.2024
Слави Трифонов се завръща в bTV
12:59 / 27.11.2024
Златна 2025 година за пет зодии
14:55 / 27.11.2024
Синоптик: От 6 декември започва продължителен период на снеговалежи
14:11 / 28.11.2024
Тя се завърна
16:52 / 27.11.2024
Няма да ни се размине, НИМХ потвърди официално прогнозата
10:35 / 27.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета