Стягат протест срещу решение на Общинския съвет, позволяващо презастрояване

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
17:08 / 19.06.2024
7764
Възражение срещу продажбата на 3/5-ти идеални част от общински имот внесоха в Общински съвет Пловдив живущите на пл. "Кочо Честименски“ №1. Протестът е срещу продажбата на общинските дялове в парцел от 449 кв. м., позволяващ строителството на 7-етажна кооперация в гъстонаселения район "Централен“ в Пловдив.

Недоумение у възразяващите буди защо с предложението до Общински съвет кметът Костадин Димитров предлага да се продаде 3/5 от парцела и с това да разреши строителството на нова висока сграда в гъстонаселен район, вместо общината да изкупи по-малкия дял на фирмата съсобственик.

Парцел от 445 кв.м., в центъра на града, може да се ползва за различни обществени нужди, смятат протестиращите. Съсобственикът - фирма "Херастрой“ ЕООД, е "водеща строително-проектантска компания със седалище в Пловдив, отличаваща се с висок професионализъм и непрекъснат стремеж към развитие“, както е записано в сайта на фирмата.

В раздел "Завършени проекти“, отново на сайта на фирмата, са поместени основно жилищни кооперации, което дава индикации за инвестиционните намерения на фирмата съсобственик. Предложението фигурира като точка 27 в дневния ред на предстоящата сесия на Общински съвет Пловдив. Имотът е определен като "Урбанизирана територия“, зона "Жс“ с устройствени показатели: застрояване 70%, кинт 2, височина 15 м. или позволени 7 етажа с отстъпи за последните два. Цената на сделката, определена от лицензиран оценител, е 482 600 лв.

При тази оценка Община Пловдив би заплатила 178 000 лв., за да изкупи частта на съсобственика си и би спасила от презастрояване един от последните общински имоти, останали в центъра на града. Какво ще бъде решението на общинските съветници, ще се разбере на предстоящата сесия. Едно е сигурно - когато багерите започнат изкопните дейности, ще станем свидетели на поредните протести срещу презастрояването в града. Но тогава вече ще е късно. Възражението до Общински съвет е подписано от 81 човека, живеещи в близост до продавания от Община Пловдив имот.

Виж коментарите (4)

Още по темата (4):
31.07.2024 Георги Стаменов: Нито една община не е задължена да осигурява паркоместа на живеещите в дадена жилищна сграда
31.07.2024 Кметът на "Централен" Георги Стаменов трябва да отговаря на сериозни въпроси на граждани заради нова улица
17.07.2024 След публикация на Plovdiv24.bg кметът оттегля скандална точка от дневния ред за сесия
16.07.2024 Кметът отново се опитва да прокара скандална точка с презастрояване в "Централен"
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал до Plovdiv24.bg: Натъпкани сме като прасета, ще се задушим...
Пловдивчанин повдигна ризата на мъж, разкри измама на мафията от ...
Млад шофьор не спря на "Стоп", последва сблъсък с камион
Митрополит Николай прие новия директор на МВР Пловдив
По телефона от Пловдив: Ало, синът ти катастрофира и уби дете
В Пловдив има 212 000 регистрирани коли, още толкова влизат в гра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).