Съдия изпълнител продава недостроена 22-етажна сграда до новата спортна зала

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:20 / 31.08.2013
7427
Две фирми - едната пряко, а другата косвено свързана със строителния "Понс холдинг", са на път да изгубят големи по площ имоти в Бургас и Пловдив заради неизплатени дългове. С разлика само от около седмица частни съдебни изпълнители обявиха търгове за парцелите, а евентуалните купувачи трябва да станат ясни през втората половина на септември. Макар че имената и на длъжниците, и на кредиторите са различни, между двата случая има доста общи неща. Освен връзката с холдинга и с бургаския строителен предприемач Милко Милков, който стои зад него, и двата проекта са замислени като мащабни инвестиции, започнати в силните за бизнеса години преди кризата и останали незавършени.

Проектът в Пловдив е не доста амбициозен. Той е предвиждал изграждането на цял комплекс жилищни, търговски и офис сгради на площ от 17.6 декара на "Асеновградско шосе" 4. В момента обаче частният съдебен изпълнител Петко Илиев е обявил за продан 7.7 декара от целия парцел заедно с частично построена сграда и разрешения за строеж на още пет заради дълг на собственика "Глобъл лизинг консулт енд практис" към Българската банка за развитие (ББР). Имотът е ипотекиран за 5.5 млн. евро, става ясно от обявата.

Дружеството е 100% собственост на Румен Бинев, който е акционер (28.41%) и изпълнителен директор на "Понс холдинг". От отчета му за 2011 г. се вижда, че задълженията към финансови предприятия са били близо 10 млн. лв., а единственият дотогава служител е напуснал. Така към края на годината във фирмата не е работил нито един човек на трудов договор.

Освен участието на Бинев като акционер и управляващ в "Понс холдинг", връзките на "Глобъл лизинг" с холдинга се виждат и от факта, че дружеството има малък дял (5.9%) във "Венис комерс". За охрана на имота край Пловдив пък е наета "Понсстройинженеринг" на Милко Милков.

Името на "Глобъл лизинг" се появи преди няколко години около гребната база в Панчарево, когато обектът беше отдаден под наем на единствения кандидат "Колоспорт". Едноличен собственик на компанията е "Спортни съоръжения и системи", в която равни дялове имат "Глобъл лизинг" и физическото лице Георги Попов. Справка в Търговския регистър показва, че именно върху дяловете на "Глобъл лизинг" в дружеството има наложен запор заради дълг от общо 11.4 млн. лв. към ББР.

Днес на "Асеновградско шосе" 4 строителното време е спряло - буквално на 16-ия етаж от недостроената 22-етажна сграда и на кота нула при подземните гаражи. Останалите пет планирани сгради са на етап разрешение за строеж. Всичко това се предлага от частния съдебен изпълнител за 12.6 млн. лв., а оферти се приемат до 20 септември. Въпреки че районът се определя като перспективен заради удобните връзки с града, под въпрос е дали продажбата на имота ще бъде успешна, коментират специалисти от строителния бранш.

Проектът за комплекса е създаден и започнат в годините на икономически подем. От днешна гледна точка той изглежда неразумен за пловдивските потребности. Високи сгради върху пясъчна основа означават твърде много производствени разходи още при груб строеж, казаха от камарата на строителите. Цената на земята точно в този участък през 2004-2007 г. се е движила между 100 и 120 евро/кв.м, докато в момента продажбите са за около 50 евро/кв.м. Грубата сметка показва, че сумата на публичната продан от 12.6 млн. лева е твърде висока за сегашното състояние на пазара на недвижимите имоти в Пловдив. Приблизителните оценки на парцела са за около 4 млн. лв., следователно за недовършените сгради и правата за строеж продавачът иска близо 9 млн. лева.

Като допълнителна "тежест" върху имота на "Глобал лизинг консулт практис" са и съседните имоти. Тук е недостроеният колодрум. Тук е и жилищният комплекс на фалиралата фирма "Рея 96", заради която няколко десетки семейства изгоряха със суми от стотици хиляди левове.

Източник: в.Капитал


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Нагъл, по-нагъл - джип в "Капана"
Искаме 2 млн. лв. от държавата за един от стадионите на Пловдив
Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стен...
Спират движението на част от пловдивски булевард
Побългариха една от новоремонтираните улици в Пловдив
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).