ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Съвместната тренировка "Тракийско лято – 2024": България и САЩ показват непоклатимо военно партньорство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:04 / 24.08.2024Коментари (1)1949
©
"Съвместната българо-американска тренировка "Тракийско лято – 2024“ затвърждава трайното стратегическо партньорство между България и САЩ. Традиционно нашите съвместни учения нямат за цел само увеличаване на оперативната съвместимост и отбранителните способности, а също така смисълът им е в споделената ни отговорност към запазване на сигурността и мира.“ Това посочи министърът на отбраната Атанас Запрянов в приветствието си по време на деня за медии и гости на съвместната българо-американска тренировка "Тракийско лято – 2024"  днес, 24 август, на летище Пловдив, съобщиха от пресцентъра на МО.

"Когато работим в съвместни подготовки и тренировки в синхрон, нашето общо послание към света е, че България и САЩ имат силни взаимоотношения като съюзници в НАТО, работим в една посока, имаме съвместна дейност, споделени ценности и основна цел – осигуряването на едно по-добро и мирно бъдеще за идните поколения“, допълни още министър Запрянов. "Военнотранспортната авиация на българските Военновъздушни сили ще има нова способност догодина – десантиране на различни видове товари по различни способи“, каза още той във връзка с повишаването на бойните способности.

"Съвместни тренировки като тази са впечатляваща илюстрация на дълбоките и свързани взаимоотношения между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната. "Тракийско лято“ като традиционна тренировка е възможност за българските и американските военнослужещи да си сътрудничат, да се учат едни от други и по този начин участията в съвместни учения дават видими резултати – развитие и надграждане на способностите и на оперативната съвместимост. Всяка година сме впечатлени от напредъка на българските ни колеги.“ Това отбеляза в изказването си полковник Пол Сиболд, аташе по отбрана на САЩ.

В рамките на "Тракийско лято – 2024" участват сили и средства от Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и Военновъздушните сили на САЩ в Европа. Съвместната тренировка се провежда от 17 до 29 август 2024 г. в района на летище "Пловдив“, войскови район на СКСО – Чешнегирово и във въздушното пространство на Република България.

В съвместната българо-американска тренировка "Тракийско лято 2024" от българска страна участват от състава на ВВС един самолет С-27J , две батареи ЗРК "КУБ“ и 100 военнослужещи, осигуряващи и обслужващи средства от военно формирование 24900 – София, 32040 – Крумово, 22320 – Божурище и 36150 – Стара Загора. От състава на СКСО – над 120 военнослужещи с екипировка и щатно въоръжение и необходимото оборудване и средства за обслужване и осигуряване. ВВС на САЩ в Европа участват с три броя транспортни самолети С-130 с необходимото оборудване за обслужване и осигуряване, разположени в района на летище "Пловдив“ и 200 военнослужещи с необходимата екипировка и щатно въоръжение.

Изпълняваните задачи са от широк спектър, като по-специфичните от тях са: тактически полети на малка височина, полети в тактически групи, бойно маневриране за преодоляване на ПВО, включващо наземни средства и изтребители, тактически прехват по малоскоростна цел, авиомедицинска евакуация, тактически въздушен десант, изпълнение на тактически заходи на къси и полуподготвени полоси, стоварване на товари по способа "Combat Offload“ и др.

Задачите допринасят за повишаване на теоретичната и тактико-специална подготовка на екипажите на С-27J и разчетите от ЗРВ, подобряване на оперативната съвместимост при действие в състава на международни оперативни сили, усъвършенстване на процедурите във ВВС по всестранно логистично осигуряване и оказване на поддръжка като страна домакин, усъвършенстване на уменията при планиране, координиране и провеждане на съвместни въздушни операции, свързани с тактическото и техническо използване на транспортната авиация, усъвършенстване способностите на ръководителите на полети.

На събитието днес присъстваха и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, командирът на 16-а авиационна база – Враждебна, аташето по отбраната на САЩ полковник Пол Сиболд, началникът на офиса за военно сътрудничество в Посолството на САЩ в България подполковник Дейвид Нокс.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.08.2024 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: