Сюртук и шинел на княз Александър І показват в изложбата "Равнис по капитаните" в Историческия музей

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:49 / 06.09.2010
3512
Изложбата "Равнис по капитаните" ще бъде открита тази вечер в зала "Съединение" в Пловдив, съобщиха от Регионалния исторически музей. Експозицията представя създаването на източнорумелийската милиция като част от българската национална войска. Ръководена от българските офицери, начело с майор Данаил Николаев, румелийската войска има решаващ принос за обявяването на Съединението на България на 6 септември 1885 г. в Пловдив и неговата военна защита по време на кратката, но победоносна Сръбско-българска война, разказа Мария Карадечева, уредник в отдел Съединение. В изложбата се показват музейни реликви - оръжие, униформи, наградни знаци за героите на Съединението, показани са и вещи на Княз Александър І. Експозицията е дело на три музея - Националния военноисторически музей и Регионален исторически музей-Пловдив, с участието на Исторически музей-Казанлък и колекционери.

Мария Карадечева разказа, че идеята за тази изложба е възникнала в началото на тази година, като е избран този период за конкретната намеса на офицерите, защото не е толкова популярен. Изложбата включва един разказ за раждането на въоръжените сили, ролята на княз Дондуков Корсаков, българските опълченци като ядрото на българската земска войска, посочи Карадечева. В експозицията може да се видят характерните отлики на източно- румелийската полиция, нейния статут като една въоръжена сила, подчинена на османската армия и не на последно място се отделя място за ролята на главните управители, главния щаб в Източно- румелийската полиция. За първи път от Национално-военно историческия музей гостуват лични вещи на майорите Данаил Николаев, генерал Радко Димитриев, генерал Никола Иванов и генерал Михаил Савов. Голямо предизвикателство е в тази изложба да бъдат показани вещи на княза, каза Карадечева.

Това са неговият сюртук, шинел, шашка, папка за документи, държавния герб . Името на изложбата не е случайно. Това е един фрагмент от възглас на Петко Славейков, участвал в посрещането на завърналите се от Сръбско-българската война войници. Тогава той възкликва: "За България, равнис по капитаните". Затова и тази изложба носи това име, за да се равним по тяхната доблест, морална мярка, каза Мария Карадечева. В изложбата са показани и много снимки, които могат да бъдат видени за първи път - снимки, дадени от колекционери. Това са дарения на колекционерите Александър Алексиев и Александър Въчков. Изложбата, подредена в зала "Съединение" на Регионален исторически музей-Пловдив ще бъде открита в 19.30 часа днес. Тя ще остане в Пловдив до края на октомври.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)

Още по темата (66):
06.09.2014 С тържествена заря завърши в Пловдив честването на Съединението
06.09.2014 Пловдивчани поднесоха цветя пред паметника на Захари Стоянов
06.09.2014 Митрополит Николай отслужи тържествен молебен в храм "Света Богородица" по случай празника
06.09.2014 Илко Николов: 6-ти септември е и повод за гордост за всички нас
06.09.2014 Потвърдено: Президент и премиер днес в Пловдив за Съединението
06.09.2014 Операта пренася "Българи от старо време" на открито в Стария град
Още новини от Новини от Пловдив:
Общинско предприятие търси нови служители
Пловдивчанин: Едва не умрях на пътя, млада двойка ми спаси живота...
Иван Петков ще води листата на БСП в Пловдив, Манол Генов в облас...
В Пловдив изнесоха подробности за опасното вещество, източник на ...
Започна монтажът на светофар на улица "Даме Груев"
Полицията в Пловдив подхвана джигитите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).