ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Теодора Николаева: Пловдив боледува, експертите на БСП ще допринесем съществено за развитието на града
Автор: Диана Бикова 14:33 / 23.10.2023Коментари (2)3179
© Plovdiv24.bg
Теодора Николаева e кандидат за общински съветник в местния парламент на Пловдив от листата на коалиция "БСП за България“ - № 1 в интегралната бюлетина, с преференция 106.

Тя е родена в Пловдив, в Световния ден на музиката, който е и Международен ден на възрастните хора – 1-ви октомври, и е сред новите млади лица в партията в града под тепетата. Висшето й образование е магистър по "Корпоративно управление“.

Мениджър в туристическия сектор с над 12 години опит на същата позиция, като преди това е заемала ръководни постове в сферата на управлението на проекти. Член на УС на Съвет по туризъм – Пловдив, директор на Център за професионално обучение (ЦПО към Интелект КООП ЕООД), преподавател и ментор в курсове за придобиване на професионална квалификация на безработни лица в сферата на туризма.

Семейна, с едно дете.

- Г-жо Николаева, какво кара една съвременна, успяла, млада пловдивчанка да се впусне в предизборната надпревара?

- Това е преди всичко промяната, която искам да се случи в нашия град. Години наред пловдивчани са избирали така наречения десен модел на управление и съвсем последователно са упражнявани сходни управленски практики, които с натрупване доведоха до сегашното състояние на града. Обичаме да казваме, че Пловдив е жив организъм, който диша, пулсира и се развива. И ако използваме тази метафора, моето усещане е, че този организъм боледува в момента – от икономическото, социално и екологично състояние на общината. Впускам се за първи път в предизборна надпревара на местно ниво вярвайки, че с хората, които работя дълги години в други бизнес модели и екипът от експерти, който Българската социалистическа партия оформи в тази листа, можем да допринесем съществено за развитието на града.

- Кои са областите, в които смятате, че може да бъдете най-полезна в бъдещия общински съвет?

- Това, разбира се, са сферите, в които имам професионален и личен опит, а именно: туризъм и образование и обучение. Като мениджър в туристическия сектор повече от десетилетие и имайки шанса да живея и да се развивам в един от петте най-древни градове в цял свят – Пловдив, считам, че в културната стратегия на община Пловдив не е достатъчно да бъде формулирана визията за разпознаваем град със знакова идентичност. Трябва да се положат и още усилия в това града ни да продължи да развива богатото си културно наследство, да бъдем притегателна сила за обмен, креативност и иновации по отношение на туризма. След като вече един път Пловдив беше избран за Европейска столица на културата през 2019 г., ние трябва да работим за утвърждаването му като водещ културен и духовен център не само в България, а и в цяла Европа.

По отношение на образованието, на местно ниво, Община Пловдив провежда политика в унисон с националните стратегически документи. Като фокус на бъдещето управление е да се извърши анализ в града по няколко направления:

Материалната база и качеството на предоставяните обучителни услуги, в т.ч. проектиране и изграждане, а там, където е необходимо ремонт, на съществуващи детски площадки в общинските детски градини и ясли;

Дигитализация на учебния процес, която цели чрез въвеждането на новите технологии в сферата на образованието да имаме по-висока ангажираност на учениците в учебния процес. Тук можем да добавим и иновативните училища, които чрез нов метод на разработване и преподаване на учебния материал, подобряват образователните си резултати.

Отивайки към висшето образование бих сложила акцент върху взаимодействието между образователната система и бизнеса. Двете страни следва да си сътрудничат при създаването на съвместни програми, дуални паралелки, програми за обмен и развитие. Добра практика е насърчаване на изучаването на конкретни специалности, поощрявайки обучаемите чрез стипендии от големи компании. Такава практика вече има както в университети, така и в средни училища, особено профилирани в технически науки. В национален план около 28 % от българите са с висше образование. Пловдив следва този показател, като около 26% от пловдивчани са вишисти.

Независимо от желаното от хората завършено образователното равнище, същото трябва да отговаря на нуждите на икономиката и на бизнеса, който оперира на територията на община Пловдив.

- Наричат Пловдив "икономически развит град“, а в същото време бизнесът се оплаква от средата, в която оперира. Какви мерки за подобряване на тази среда предлагате в управленската програма на социалистическата партия?

- Бизнесът е част от гражданите на Пловдив. И независимо дали от позицията на жител на този град или от позиция на човек, чийто бизнес е основан и функционира на територията на Пловдив, бих се радвала да успяваме бързо и по възможност по електронен път да се сдобиваме с нужните ни документи. От подаване на заявленията, през представянето на необходимата документация, до издаването на удостоверения и разрешителни, услугите следва да се осъществяват в кратки срокове и максимално улеснено.

На второ място, бизнесът очаква да се срещне с квалифицирани хора от общинската администрация, които биха му съдействали да си свърши работата, вместо да му създават допълнителни пречки. Бих добавила и че е необходимо да подобрим работата на администрацията по отношение на нейната прозрачност, за да не бъде обвинявана същата в двойни стандарти или корупционни практики.

Няма как и да не споменем достъпът до обществени поръчки и финансови средства, които обикновено се възлагат на едни и същи изпълнители, някои от които нямат и ресурса – човешкия и материален, да изпълнят такъв обем от дейности. И тук съвсем резонно можем да дадем пример с големите инфраструктурни проекти, които са необходими за развитието на града ни, но изпълнението им води до негативизма на гражданите, тъй като организационно не са структурирани добре.

Станахме свидетели на много ремонти последните години, които доведоха до затваряне на микро и малки предприятия, а дори и средните такива устояха много трудно на тези процеси. Такъв актуален пример е целия ни район Южен и в частност най-компрометирания участък по ул. Даме Груев, чийто ремонт започна още в края на 2021 г. Бизнесът трябва да бъде уведомяван месеци по-рано за този тип проекти, и ако не компенсиран, то поне временно да бъде облекчен чрез икономически мерки за невъзможността му да функционира не по негова вина.

Няма да е пресилено да кажем, че Община Пловдив е длъжник на тези засегнати бизнеси, защото освен, че нищо от посочените предварителни мерки не е взето, не се спазват и сроковете, което води до фактическа невъзможност за какъвто и да е възстановителен план или стратегия на дейността им. Те нямат реална представа кога всъщност клиентите им ще имат нормален достъп до техните обекти.

- С оглед на експертизата ви в сферата на туризма какви неща е необходимо да предприеме градската управа и да направи така, че Пловдив наистина да е лидер в туризма?

- Трябва да отбележим, че градът ни има структуриран Културен календар, който включва събития, организирани от община Пловдив, като национални и местни празници, чествания и годишнини, както и фестивали, конкурси. Но по-значителния дял от реализираните туристически проекти и програми са осъществени от културни оператори, неправителствени организации и сдружения. В част от тях община Пловдив се включва като партньор.

В предстоящото местно управление бих работила да се допринесе, освен със запазване на традиционните фестивали, които се провеждат, развитето на още такива, както и на нови форми на събития, свързани с всички жанрове на изкуството – музика, сценични изкуства, защото Пловдив е културно средище на много дейци. Акцент трябва да се постави и върху нарастване на дела на събитията, свързан с местните традиции и обичаи, повишен достъп до културно съдържание чрез безплатен вход и употребата на съвременни дигитални платформи като видео стримийнг за излъчване в реално време.

Не можем да говорим за значително развитие на туризма, ако нямаме няколко основни фактора: добра инфраструктура, добър транспорт и осветеност, чисти и поддържани градски части. Необходими са и допълнителни двуезични указателни табели, водещи до основните забележителности, като едва миналия месец се въведе електронизация при закупуването на билетите и услугите в Старинен Пловдив и тази дигитализация трябва да продължи.

Нужно ни е стимулиране на всички видове туризъм, а община Пловдив има потенциала за развитие на много от тях – културно-исторически, бизнес, спортен, уикенд, събитиен, винен и гурме туризъм. Независимо от правната форма – дали ще е общинско предприятие, отдел или дирекция са ни нужди повече работещи и знаещи хора, за да направим Повече за Пловдив.

- Каква ще бъде социалната политика, която ще защитава групата на социалистите и вие лично в новия местен парламент?

За да припознаят младите семейства Пловдив като свой постоянен дом сме поставили като един от приоритети си място за всяко дете в общинска градина или ясла. Достатъчното на брой места в детските заведения е и в подкрепа на икономическия растеж на града, давайки възможност на лица в трудоспобна възраст да са активни на пазара на труда.

Като един от значимите сектори – здравеопазването сме планирали разкриване на допълнителни медицински центрове с 24-часово покритие и подкрепа за общинските болници под всякаква възможна форма.

Но в Пловдив живеят и хиляди хора с увреждания, които нямат реален достъп до градската среда. Градският транспорт е неефективен за мнозина от тях и крие здравни рискове. Както за хората в инвалидни колички, така и за майките с колички качването и слизането от автобус може да се окаже истинско приключение с негативен завършек, поради липсата на подходящи платформи. Един голям спектър от хора със зрителни и слухови проблеми имат спешна необходимост от работещи устройства в автобусите, които да подават визуална и звукова информация за престоящи и настоящи спирки. Това е постижимо с клауза от задължителен характер в договорите на превозвачите, без изпълнението на която да нямат право да бъдат една от фирмите превозвачи.

След проведени срещи на хора от тези общности, се установи, че иначе наличните специализирани бусове за транспорт на трудноподвижни лица изпълняват заявки с предварително обаждане 5 дни по-рано, както и не извършват специализиран превоз събота и неделя, когато хората могат да имат реално нужда от специализиран транспорт. Ще настояваме да се направят мобилни екипи към общината, които да обслужват на място хората с увреждания и те да получават навременни и безплатни социално-здравни услуги.

- Какво искате да кажете на пловдивчани в навечерието на вота за града?

- Да гласуват за осигуряване на добър и достоен живот на всички нас. Да въведем активно участие на гражданите в управлението и да вярват, че можем Повече за Пловдив с бюлетина номер 1.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!

Теодора Николаева e кандидат за общински съветник в местния парламент на Пловдив от коалиция "БСП за България“ - листа № 1, преференция 106.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!



Още по темата: общо новини по темата: 937
05.04.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
16.01.2024 »
05.01.2024 »
23.12.2023 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много плява и нищо съществено. Някой трябва да и обясни някои неща свързани с Пловдив.
0
 
 
Веднага и ставам курсист.Какви устни мечта.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Европейско първенство по футбол 2024
50-ото Народно събрание
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: