Тони Стойчева: Няма да правя компромис

Автор: Ивет Калчишкова
Коментари (4)
20:38 / 22.07.2024
5795
"Аз няма да правя компромис с храната на децата в яслите. Договорът с фирмата "Фантастика 2002" е за една година и при три рекламации договорът ще е прекратен", каза кметът на район "Западен" на пресконференция по-рано днес пред репортер на Plovdiv24.bg.

Поводът за нея бе избирането на фирма "Фантастика 2002“, след проведена обществена поръчка, която ще доставя храна на няколко ясли и една млечна кухня в района.

Изявлението на кмета Тони Стойчева започна с уточнението, че детските градини провеждат отделни обществени поръчки, които се правят от директорите, като възложители на всяка една градина.

Стойчева сподели, че при стъпването й в длъжност вече е имало сключен договор от предишния кмет на района Димитър Колев. Той е бил с фирма "Фантастика 2002“, който е бил от 4 септември 2023 година с валидност от 1 година.

По тази причина тя е трябвало да проведе нова обществена поръчка, за да може да получават храна. 

Процедурата по ЗОП е била с 5 обособени позиции, като по 2 от тях са били с директно възлагане. 

Доставката на пресни плодове и зеленчуци е дадена на фирма "Сибота ЕООД", а за доставката на хляб тепърва ще се избира фирма, за да не доставя хляб чрез посредници.

Открита процедура е била направена за всички фирми, които искат да доставят млечните продукти, месо, риба и плодови консерви. Във всяка процедура са се явили между 4 и 6 кандидата.

Кметът разясни, че някои от фирмите са допуснали пропуски още на документално ниво. Въпреки това от районното кметство са им дали шанс да бъдат поправени и да продължат напред.

Юристът в район "Западен" Борис Кучов каза, че когато се кандидатства за обществена поръчка, участниците трябва да притежават 3 вида документи - ЕЕДОП / декларация, чрез която участника декларира, че изпълнява всички изисквания на Закона за общестевите поръчки, техническо предложение и ценовото предложение. 

По думите им "Мира Фууд" и "Фантастика 2002" са били изрядни по ЕЕДОП, а другите фирми се е наложило да правят корекции. 

Някой от участниците са били отстранени, защото техническите и ценовите им предложения не отговарят на изискванията. Всичко е било на база документална част.

Кметът на район "Западен" отрече единственият критерии при избора й на фирма да е била най-ниската цена. 

"Всеки, който прави обществени поръчки, ще ви каже, че това е изискването на закона и друг обективен критерий трудно може да бъде наложен. Във всички райони на Пловдив обществените им поръчки са идентични с този критерий - най-ниска цена, изключение прави район "Централен".

Стойчева даде за пример, какви са били изискванията при предишната обществена поръчка и какво е възложила тя.

"Ако ми кажете по-висок критерий от този, бих го добавила в следващата обществена поръчка. Ние сме заложили достатъчно на брой критерии към доставка, за да бъдат храните за децата най-високо качество." 

Тя допълни, че общата цена на плодовите консерви е била с повече от 20 процента по-ниска от останалите кандидатстващи. По тази причина район "Западен" е поискал обосновка как "Фантастика 2002" ще достигне тази ниска цена на доставените продукти.

От своя страна, те са дали писмена обосновка откъде внасят продуктите, каква е  складовата им база, как се формират цените и други. 

"Нямам друг избор освен да сключа договор с този доставчик. Ключовият момент откакто съм кмет e, че се боря за контрола. Който и да е доставчик от нас Община Пловдив или друг,  ако няма последващ контрол, той ще си позволява храна без добро качество." 

По думите ѝ комисията за контрол на храните в район "Западен" се справя отлично в работата си и в последните месеци има положителна разликата в предлаганата храна. Тя е създала й check list, където да се отбелязва дали всяка храна отговоря на изискванията.

"Откакто аз съм кмет за първи път направихме писмени рекламации към "Фантастика 2002" на база некачествена и негодна храна. Ние направихме 2 рекламации в рамките на месец и при трета имах възможност да прекратя договора, но качеството се подобри."

Ако в годините назад ние имаме прекратен писмено договор на някоя от фирмите и имаме съдебно решение, че тази фирма доставя некачествени храни, това много ще ни помогне да не бъде избирана за изпълнител. И да се разбере кой е крив и кой е прав и имали ли такова нещо, или няма."

Стойчева бе категорична, че Община Пловдив дава достатъчно пари, за да има достатъчно висок контрол при храненето на децата в детските ясли.

Договорът с фирмата "Фантастика 2002" е за една година и при три рекламации договора ще е прекратен. Ако това не случи, аз няма да се поколебая да го спра."

Цялата пресконференция можете да видите във видеото.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Полиция и линейка на пловдивски булевард заради инцидент
Пловдивчанин откри в телефона на жена си чат с техен семеен прият...
Пловдивчанката, която искаше да кара с 240 в лява лента, с безумн...
Санират полусаниран блок в Пловдив за 1 милион лева
Много грозни сцени на кръстовище в Пловдив, извикаха полиция
Ефективна присъда за шофьора, блъснал фатално заместник-директорк...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).