ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Тони Стойчева: Няма да правя компромис
Автор: Ивет Калчишкова 20:38 / 22.07.2024Коментари (4)5766
© Plovdiv24.bg
"Аз няма да правя компромис с храната на децата в яслите. Договорът с фирмата "Фантастика 2002" е за една година и при три рекламации договорът ще е прекратен", каза кметът на район "Западен" на пресконференция по-рано днес пред репортер на Plovdiv24.bg.

Поводът за нея бе избирането на фирма "Фантастика 2002“, след проведена обществена поръчка, която ще доставя храна на няколко ясли и една млечна кухня в района.

Изявлението на кмета Тони Стойчева започна с уточнението, че детските градини провеждат отделни обществени поръчки, които се правят от директорите, като възложители на всяка една градина.

Стойчева сподели, че при стъпването й в длъжност вече е имало сключен договор от предишния кмет на района Димитър Колев. Той е бил с фирма "Фантастика 2002“, който е бил от 4 септември 2023 година с валидност от 1 година.

По тази причина тя е трябвало да проведе нова обществена поръчка, за да може да получават храна. 

Процедурата по ЗОП е била с 5 обособени позиции, като по 2 от тях са били с директно възлагане. 

Доставката на пресни плодове и зеленчуци е дадена на фирма "Сибота ЕООД", а за доставката на хляб тепърва ще се избира фирма, за да не доставя хляб чрез посредници.

Открита процедура е била направена за всички фирми, които искат да доставят млечните продукти, месо, риба и плодови консерви. Във всяка процедура са се явили между 4 и 6 кандидата.

Кметът разясни, че някои от фирмите са допуснали пропуски още на документално ниво. Въпреки това от районното кметство са им дали шанс да бъдат поправени и да продължат напред.

Юристът в район "Западен" Борис Кучов каза, че когато се кандидатства за обществена поръчка, участниците трябва да притежават 3 вида документи - ЕЕДОП / декларация, чрез която участника декларира, че изпълнява всички изисквания на Закона за общестевите поръчки, техническо предложение и ценовото предложение. 

По думите им "Мира Фууд" и "Фантастика 2002" са били изрядни по ЕЕДОП, а другите фирми се е наложило да правят корекции. 

Някой от участниците са били отстранени, защото техническите и ценовите им предложения не отговарят на изискванията. Всичко е било на база документална част.

Кметът на район "Западен" отрече единственият критерии при избора й на фирма да е била най-ниската цена. 

"Всеки, който прави обществени поръчки, ще ви каже, че това е изискването на закона и друг обективен критерий трудно може да бъде наложен. Във всички райони на Пловдив обществените им поръчки са идентични с този критерий - най-ниска цена, изключение прави район "Централен".

Стойчева даде за пример, какви са били изискванията при предишната обществена поръчка и какво е възложила тя.

"Ако ми кажете по-висок критерий от този, бих го добавила в следващата обществена поръчка. Ние сме заложили достатъчно на брой критерии към доставка, за да бъдат храните за децата най-високо качество." 

Тя допълни, че общата цена на плодовите консерви е била с повече от 20 процента по-ниска от останалите кандидатстващи. По тази причина район "Западен" е поискал обосновка как "Фантастика 2002" ще достигне тази ниска цена на доставените продукти.

От своя страна, те са дали писмена обосновка откъде внасят продуктите, каква е  складовата им база, как се формират цените и други. 

"Нямам друг избор освен да сключа договор с този доставчик. Ключовият момент откакто съм кмет e, че се боря за контрола. Който и да е доставчик от нас Община Пловдив или друг,  ако няма последващ контрол, той ще си позволява храна без добро качество." 

По думите ѝ комисията за контрол на храните в район "Западен" се справя отлично в работата си и в последните месеци има положителна разликата в предлаганата храна. Тя е създала й check list, където да се отбелязва дали всяка храна отговоря на изискванията.

"Откакто аз съм кмет за първи път направихме писмени рекламации към "Фантастика 2002" на база некачествена и негодна храна. Ние направихме 2 рекламации в рамките на месец и при трета имах възможност да прекратя договора, но качеството се подобри."

Ако в годините назад ние имаме прекратен писмено договор на някоя от фирмите и имаме съдебно решение, че тази фирма доставя некачествени храни, това много ще ни помогне да не бъде избирана за изпълнител. И да се разбере кой е крив и кой е прав и имали ли такова нещо, или няма."

Стойчева бе категорична, че Община Пловдив дава достатъчно пари, за да има достатъчно висок контрол при храненето на децата в детските ясли.

Договорът с фирмата "Фантастика 2002" е за една година и при три рекламации договора ще е прекратен. Ако това не случи, аз няма да се поколебая да го спра."

Цялата пресконференция можете да видите във видеото.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Dansa
премахни филтъра

-1
 
 
Ах Тонке, знаем един некъдърник "професор: от вашата партия, който лобира за определени фирми. Колкото ти си прозрачна толкова и той е доказал се професор и директор- бивш в БАБХ. Всичката ви е такава, измамници сте . Споко скоро, скоро ще се открият нередности от инспекторите на БАБХ, а ти не си преписвай заслуги , че си контролен орган ТОНКЕ. Нямаш правомощия и си тъпа и невежа да контролираш
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: