Най-добрите български готвачи се впуснаха в надпреварата за Националната кулинарна купа 2011. 18 индивидуални състезатели и 7 отбора ще мерят сили в най-голямото кулинарно шоу в България. То се провежда на 13 и 14 май в Международен панаир Пловдив. За първи път е включен и клас "Карвинг" за изработване на скулптури от плодове и зеленчуци, а претендентите за титлата са 14, съобщиха от Българска асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), която организира проявата съвместно с панаира. Партньори на събитието са община Пловдив и Съветът по туризъм в града.
Тук виждам хор от виртуози, които ще изпълнят Арията на вкусовете, каза главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов при откриването. Ще се насладим на едно невероятно и много атрактивно състезание, добави зам.-кметът на Пловдив Петя Гогова.
Председателят на журито Пламен Петров е носител на приз за авторска кухня, а негови специалитети са опитвали Тодор Живков, Марая Кери, Румениге, Аертон Сена и други знаменитости. Пожелавам успех на всички, но ще бъдем безкомпромисни за спазването на регламента, заяви той. В надпреварата за Националната кулинарна купа се прилагат правилата на Световната асоциация на готварските гилдии, чийто член е БАПГ.
Според разясненията на Пламен Петров, в първия кръг участниците ще изпълнят свои рецепти за тристепенно меню - предястие, основно ястие и десерт, за 120 минути. Не се допуска предварителна обработка на продуктите. Във втория кръг, наречен "Черна кутия", те ще получат кашончета с продукти и трябва да приготвят от тях предястие и основно блюдо за един час, а отборите ще имат на разположение 90 минути за три ястия. Техните произведения ще бъдат оценявани по вкус, цвят, визия, начин на готвене и използване на модерни технологии, сервиране и презентиране, ще се взема предвид дори почистването на работното място.
Състезателите ще творят своите шедьоври в специално оборудвани боксове пред очите на посетителите в палата 2 на панаира. Очаква се в събота да пристигнат известният майстор Андре Токев и други звезди на българското кулинарно изкуство. Тогава ще бъдат обявени имената на победителите на официална церемония от 15 часа.
До 14 май продължават други две прояви в панаира - международната изложба за мебели и вътрешен дизайн "Интерхоум дизайн" и Националното изложение на специализираните предприятия и кооперации на хора с увреждания, които предлагат своите нови колекции дамско, мъжко, детско и работно облекло, трикотаж, спално бельо, обувки с отстъпки в цените.
Палатите са отворени в петък от 9 до 18 ч, в събота - до 14 ч, а входът е свободен.
Този браузър не поддържа видео елемента.
Готвачи се надпреварват за Голямата кулинарна купа