ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Това е най-старата и все още работеща неправителствена организация в България
©
В утрешния ден се навършват 146 години от създаването на Българския червен кръст. По този повод в църквата "Св. Вмчца Марина“ в Пловдив от 11,00 ч. ще бъде отслужен молебен.

Българският червен кръст е най-старата и жива до днес неправителствена организация в България. Създадена е в дните на Освобождението ни на 25 октомври 1878 г. с първото Червенокръстко дружество в Сливен, поставяйки човечността, съпричастността и благотворителността като едни от здравите стълбове за развитието на българското общество. Призната е няколко години след това от Международния комитет на Червения кръст на 20 октомври 1885 г.

146 години БЧК отговорно и неотклонно следва благородната си мисия за опазване човешкото здраве и живот, за намаляване на страданията, за подкрепа на хората и държавните институции при бедствия, аварии и катастрофи, при инциденти в планината или във водата.

БЧК е неотклонно до нуждаещите се по време на войните в тила, разкривайки военно-полеви болници или чрез създаване на санитарни бригади; той приема и обгрижва над 110 000 български бежанци от Западна Тракия и Македония; активно подпомага населението по време на видинското наводнение от р. Дунав и Чирпанското земетресение; открива първото в България Училище за милосърдни сестри и своя болница; организира безплатни трапезарии и създава здравно-просветни центрове; на поста си е по време на епидемии и природни катаклизми, а като част от международното семейство на Червения кръст и Червения полумесец осигурява реална помощ и за пострадалото население от други страни…

Днес над 16 000 доброволци и служители на Българския червен кръст в 28 областни организации са на поста си и готови всеки миг да водят своята битка срещу нещастията и бедността, бедствието и отчаянието… Верни на каузата и идеите на БЧК, те отстояват неотклонно фундаментални принципи на своята организация: неутралност, хуманност, безпристрастност, независимост, доброволност, единство и универсалност.

Червенокръстката организация в Пловдив е една от много добре функциониращите структури в системата на БЧК с богата история, опит, стабилност и иновативност.

Областната организация на БЧК – Пловдив за 2023 година наброява над 12 000 члена на възраст над 18 години.

Доброволческият състав е от 1428 души през 2023 година и е най-големият за страната. Привличането на нови доброволци е резултат от усилията ни за популяризиране на дейността и същността на хуманитарната ни кауза и проведената целенасочена кампания за привличане доброволци.

Областната червенокръстка организация - Пловдив реализира успешно хуманитарния си мандат. Фокусът е поставен върху подпомагането на уязвими хора, подготовката на различни групи от населението за действия при БАК, активната работа за привличане и задържане на доброволци от всички възрастови групи, организирането на множество инициативи и кампании, културни събития, в сътрудничество местната власт и партньорски организации.

Доказа се като активен партньор на държавната и местна власт. Активизирането на всички доброволчески структури и привличането на нови са показатели за една добре организирана и жива структура на БЧК.

Пловдивската организация реализира изключително широк диапазон на проекти финансирани от авторитетни международни организации като МФЧК, ВКБООН, УНИЦЕФ, СЗО и др. доказа своята компетентност чрез извършаване на широкоспектърни дейности и качеството на предлаганите дейности и услуги в полза на най-уязвимите.

Организацията работи с грижа и чрез развитие на социална чувствителност след населението, създават своите последователи и привърженици в лицето на Младежката си организация, партньорите си, дарителите, административната власт, медиите.

И несъмнено се стараят да поддържат своя авторитет в обществото чрез непрекъснатата си социална подкрепа на нуждаещите се.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Лека атлетика
Парашутисти паднаха край Ботевград
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: