Това ли е почистената река Марица?

Автор: Диана Бикова
Коментари (3)
14:10 / 19.09.2024
3026
Култов е пловдивският отговор на въпроса "Какво правиш?" - "Бича айляк". А какво е "айляк", попитал един чужденец. "Айляк, това е като испанската "маняна", като турското "явяш, яваш", ама без целия този стрес" - отговорил коренякът пловдивчанин. 

Ей така си бичат айляк всичките хубави неща, които се правят Пловдив. То не беше Южен обходен колектор, "Брезовско шосе" и "Дунав", пробив под централна гара, "Даме Груев", да не забравим и пробива "Модър - Царевец". Мдаа, хубавите неща стават бавно, ама някои направо се точат. Така изглежда и разчистването на джунглата от река Марица.

Какво се случва там? Тържествено и шумно през април беше направена първа копка за премахването на буйната растителност от коритото на реката. По договор срокът е три месеца да се свърши работата. После се оказа, че фирмата изпълнител уведомила общината, че ще започне реални дейности от 3 юни, защото преди това бил периодът за гнездене на птиците.

Добре че пролетното пълноводие не доведе висока вълна, успокояват се живущи покрай реката, които помнят наводнените си домове. Изчисляват, че въпросният тримесечен срок отдавна е изтекъл. В коритото продължават да стоят стволовете на нарязани на трупи саморасли върби, както се вижда от прикаченото видео.

Почистването на коритото на Марица в рамките на Пловдив включва премахване на цялата избуяла растителност по течението на реката и на островите, без да се изгребват наноси и инертни материали. Дейностите са разделени на пет етапа. Разчистването на джунглата струва 977 000 лева на общината. Последното голямо почистване на речното корито е правено преди 10 години.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (132):
30.08.2024 Секат ли се дървета на Адата? РИОСВ Пловдив провери след постъпили сигнали на граждани
11.07.2024 Продължава почистването на река Марица в Пловдив
10.07.2024 Гражданин за река Марица: Аз река не виждам
28.05.2024 Чисти ли се река Марица?
21.04.2024 Почистиха нерегламентирано сметище край Марица
11.04.2024 Истина е! Започва разчистването на джунглата в Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал до Plovdiv24.bg: Натъпкани сме като прасета, ще се задушим...
Пловдивчанин повдигна ризата на мъж, разкри измама на мафията от ...
Млад шофьор не спря на "Стоп", последва сблъсък с камион
Митрополит Николай прие новия директор на МВР Пловдив
По телефона от Пловдив: Ало, синът ти катастрофира и уби дете
В Пловдив има 212 000 регистрирани коли, още толкова влизат в гра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).