Този знак най-накрая развързва ръцете на "Общинска полиция" за глоби

Автор: Данислава Вълкова
Коментари (0)
08:39 / 22.06.2023
4982
Нов знак на Главната развързва ръцете на "Общинска полиция" да налага глоби на нарушителите, видя Plovdiv24.bg. В няколко поредни публикации Ви съобщихме за възникнал проблем с паркираните автомобили на Главната улица до Пощата по време на "Капана фест". Тогава шофьори на десетки автомобили си позволиха да навлязат на Главната и да оставят колите си, въпреки че това е пешеходна зона. 

Според организаторите на фестивала в три поредни дни е имало паркирани автомобили, които са им пречели, сигнализирали са полицията, но те не са предприели мерки.

В разговор с Plovdiv24.bg началникът на "Общинска полиция" гл. инспектор Тодор Боюклийски ни обясни, че не могат да налагат фишове, тъй като има решение на ВАС, според което не може по наредбата на Общински съвет да бъдат налагани глоби с фиш, а само актове по Закона за движение по пътищата. Проблемът според него беше и че няма знак, поради което глобите ще паднат в съда. 

Тогава директорът на общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" Георги Стоилов възрази срещу това изказване. Според него липсата на знак по никакъв начин не трябва да спира контролните органи да свършат работата си, тъй като Главната улица е пешеходна зона. Според него без значение дали има, или няма знак, санкции могат да се налагат, тъй като това не е пътно платно и не е зона за автомобили.

Така двамата началници си противоречаха. С поставянето на знаците служителите на Общинска полиция вече спокойно могат да налагат съответните наказания.

Според последната информация от Георги Стоилов, който направил по-обстоен оглед на място:

"Макар да не е имало проблеми досега, паркингът не е отделен и обозначен... Настилката обаче не е правена, за да издържи на автомобили... Трябва да поднеса извинения на колегите от полицията. Мястото вече е със знаци и мислим за ограничаване на възможността за повторни подобни инциденти."

Според Закона за движение по пътищата обаче:

Чл. 178е. (Нов - ДВ, бр. 37 от 2015 г.) Наказва се с глоба от 50 до 200 лв. лице, което паркира пътно превозно средство в паркове, градини, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, и на тротоари в населените места извън разрешените за това места.

Надяваме се след поставянето на знаците да няма нарушители, а ако има, те да бъдат санкционирани по надлежния ред своеременно.

Виж коментарите (0)

Още по темата (2427):
21.10.2024 Уволниха двама служители на "Паркиране и репатриране"
20.10.2024 Много обидна и заплашителна бележка - само в Кючука
19.10.2024 Наглецът на деня: Не те ли е срам?
14.10.2024 В Пловдив вече има улица, по която никой не може да паркира неправилно
07.10.2024 Пловдивчанин: МВР явно са в тих неделен следобеден сън
21.09.2024 Нагъл, по-нагъл - джип в "Капана"
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанинът Лазар Радков: За първи път ми се случва със сметка...
Шофьорката, блъснала ученичка в Пловдив и избягала, поправи грешк...
Опасен престъпник е арестуван в Пловдив
Полицията издирва шофьорка, блъснала ученичка в Пловдив: Не казва...
"Възраждане": Политиката на българската държава следва политиката...
В Пловдив предстои събитие, неподходящо за лица под 18 години


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).